Amstelleden die de afgelopen tijd langs ons monumentale clubgebouw kwamen, zal het opgevallen zijn: er wordt gewerkt aan het gebouw. Hier een overzicht wat er allemaal gedaan is en wordt.
Dakdekkersbedrijf Elro heeft de oude mastiek dakbedekking op het platte dak rond de koepel, die hoognodig aan vernieuwd moest worden, aangepakt. Tevens was het dak niet geïsoleerd, dus dit was een mooie gelegenheid om ook te kijken naar isolatie en duurzaamheidsmaatregelen. Het mastiek zou in eerste instantie eraf gehaald worden maar bleek zo vast aan het onderliggende beton te zitten dat verwijdering schade zou brengen. Wij hebben toen ervoor gekozen om het te laten liggen en een dampremmende laag over het mastiek aan te brengen. Hierboven is er isolatiebeplating met afschot aangelegd. Het afschot zorgt ervoor dat het water naar de hemelwaterafvoeren gaat. Bovenop de isolatie is nieuw dakbedekking aangebracht, die ervoor moet zorgen dat de onderliggende constructie droog blijft. Op de nieuwe dakbedekking is vanuit duurzaamheidsoogpunt een mossedum dakbedekking erop gelegd. Dit is een natuurlijke dakbedekking met diverse mossen en sedum-soorten. Voordeel van deze bedekking is dat het de onderliggende dakbedekking beschermt tegen uv-straling waardoor deze langer meegaat. Ook zorgt het voor waterbuffering zodat regenwater niet snel de riolen ingaat en riolen niet overstromen, een probleem wat speelt in steden bij flinke regenbuien vooral in de zomer. Tot slot vangt de beplanting fijnstof en ander vuile stof op wat goed is voor de luchtkwaliteit. De werkzaamheden zijn opgeleverd en de laatste opleverpunten zullen binnenkort verholpen worden.
Vorig jaar zijn tijdens de verjaardag van onze vereniging de drie nieuwe vlotten geleverd. Er zijn sindsdien vele positieve reacties ontvangen over de vlotten. Maar er was ook een kritiekpunt. Omdat de vlotten een stuk lichter zijn dan de oude vlotten, ontstaat er meer beweging in het horizontale vlak. Vooral als het druk is op de vlotten was dit te merken. De meerpalen waar de vlotten aan vastzitten, bewegen mee en kunnen niet vaster gezet worden. De vlottenleverancier gaat deze week het probleem verhelpen. Bij ieder vlot komt er een constructie aan de wal en het vlot waarbij de horizontale beweging tot een minimum wordt beperkt. De vlotten kunnen wel blijven verticaal mee stijgen en dalen met de verandering van het waterpeil. Wij zijn benieuwd naar het resultaat. De beste manier om dit te zien of het probleem inderdaad is opgelost, is als we weer met z’n allen kunnen gaan roeien.
Binnen een paar weken gaat de firma Hörmann de nieuwe loodsdeuren leveren en installeren. Dat zal een mooie verbetering worden aan het gebouw. De oude vakverdeling van de deuren uit 1954 komt weer terug. De ramen zijn alleen niet van glas maar van krasvast en slagbestendig doorzichtig kunststof. Hierdoor zal er meer daglicht in de loodsen naar binnen komen dan nu het geval is.
Nu de vereniging gesloten is, hebben een paar vrijwilligers het initiatief genomen om de bestrating van ons perron voor de loodsen aan te pakken. Dit is hard nodig: er zijn diverse verzakkingen en veel tegels zijn vervuild of hebben alg-aanslag en een aantal tegels is gebroken. De huidige bestrating wordt weggehaald en het perron wordt met zand opgehoogd en geëgaliseerd. De nog bruikbare tegels worden gereinigd en de kapotte tegels worden vervangen en daarna wordt alles opnieuw bestraat. Dit is een flinke klus waar in verband met de coronamaatregelen, maar drie mensen tegelijk mee bezig mogen zijn en ook onderling voldoende afstand houden. Hier zijn we de komende twee weken nog zeker mee bezig.
Naast de bovengenoemde grote klussen gaan de kleine maar zeker niet onbelangrijk klussen ook door. Zo wordt er verder gewerkt aan onze ICT-systeem inclusief de afschrijfcomputers. Het flac-kantoor (administratiekantoor) en de bestuurskamer worden verder ingericht. Bootsman Jesse heeft de tafelbladen van de bestuurstafel hersteld en opnieuw gelakt. Het resultaat mag er zijn! Daarnaast staan er diverse schilderwerkzaameden op de planning. Ook willen wij de ramen lappen en zo staat er nog een flink aantal klussen op de lijst. We hopen hiervan een groot deel in orde te hebben gemaakt wanneer we weer mogen roeien.
Zoals eerder aangegeven, kunnen we in verband met de coronamaatregelen helaas maar met een beperkt aantal vrijwilligers tegelijk aan de slag. Grote groepen mogen niet en bij het werk moet er voldoende afstand gehouden worden tot elkaar. Wij zullen komende tijd diverse leden benaderen om te vragen of ze eventueel kunnen helpen. Dit zal per klus bekeken worden.
We hopen hiermee je een idee gegeven te hebben van al het werk dat verzet wordt. Ook al is de vereniging gesloten, het groot onderhoud en de kleine klussen gaan gewoon door.
P.S. Mocht je nog vragen hebben, informatie willen over het gebouw, of je hulp willen aanbieden, stuur dan een mail naar gebouw@amstelroei.nl