De Gouden Riem

Prijs voor ultieme skiffeursprestaties

De Gouden Riem is een skiffeursprijs pur sang voor Nederlandse roeiers die in de skiff het hoogste halen. Janus Ooms (Neptunus, De Amstel) kreeg de riem als onderscheiding voor zijn winst van de Diamond Sculls van Henley Royal Regatta in 1892. De skiffzege in Engeland gold toentertijd als de wereldtitel. Van de gezamenlijke Amsterdamse roeiverenigingen ontving hij voor zijn prestatie de Gouden Riem.

winst-ooms-1892-henley-2000

De enige foto van de winnende race van Ooms in Henley | bron roeimuseum.nl

Toen Frits Eyken (Laga, Viking) in 1921 als tweede Nederlander zegevierde in de skiff bij de Diamond Sculls in een zware wedstrijd tegen de beroemde sculler Jack Berresford (met Nico Rienks (Okeanos, Willem III) en Ronald Florijn (Die Leythe, Okeanos) een van de drie mannen die ooit Olympisch goud wonnen in een boord- en een scullnummer) besloot Ooms de riem te schenken. Ooms, inmiddels roeiend bij De Amstel, sprak tijdens de officiële overdracht de hoop uit dat de trofee door skiffeurs aan skiffeurs doorgegeven zou worden als er uitzonderlijk was gepresteerd in het eenmansnummer.

gunther-wint-henley-1929

Het Volk, 9 juli 1929 | Bron delpher.nl via roeimuseum.nl

Acht jaar later won Bertus Gunther (ook van De Amstel) de Diamond Sculls. Gunther overleed voordat hij de prijs kon overdragen. Frits Eyken gaf de riem in het najaar van 1968 aan Jan Wienese (De Amstel) die het hoogst haalbare in de roeisport bereikte: namelijk Olympisch goud in de skiff.

wienese-wint-os-1968

Winnaar Wienese krijgt felicitaties van Meissner na de olympische fiinale | bron roeimuseum.nl

In 1989 was Frans Göbel (De Hoop) aan de beurt. Frans gaf aan 'in al de jaren die ik dan al heb geroeid als solist, ben ik tot dat moment onwetend gebleven van het bestaan van de unieke prijs voor skiffeurs'. Frans was dan ook zeer vereerd toen Jan Wienese de prijs overhandigde. Frans won in 1989 en 1990 de wereldtitel skiff in de lichtgewichtklasse.

wienese-geeft-gober-de-riem-1989

‘De Telegraaf, 6 december 1989 | Bron delpher.nl via roeimuseum.nl

Marit van Eupen (Euros) kreeg op 8 januari 2006 als eerste vrouw 'De Gouden Riem' uitgereikt. De gelijknamige stichting bestaande uit Rob Muda, Frans Göbel en Jan Wienese heeft de ereprijs toegekend aan de skiffeuze vanwege haar uitzonderlijke prestaties. Marit van Eupen is de laatste jaren de beste Nederlandse roeister. In 2003 won zij samen met Kirsten van der Kolk de wereldbeker in de dubbeltwee lichtgewicht. Bij de Olympische Spelen in Athene haalden zij samen brons. In 2005 stapte Van Eupen over in de skiff en won de Rotsee Regatta in Luzern en werd zij wereldkampioen in Gifu, Japan. De twee jaren daarna is ze weer wereldkampioen geworden in de skiff. Met recht een echte skiffeuze.

Op zondag 7 januari 2024, 14.00u, wordt de Gouden Riem na 18 jaar weer doorgegeven op de societeit van De Amstel, ditmaal aan Karolien Florijn: https://nos.nl/video/2503817-florijn-over-bijzondere-onderscheiding-gouden-riem-heel-erg-dankbaar

 

Stichting De Gouden Riem heeft haar postadres bij Roei- en Zeilvereniging De Amstel. Neem voor vragen over de Gouden Riem neem contact op met Rob Muda.

 

Zie hier het gehele artikel over de Gouden Riem op de website van het roei museum: https://roeimuseum.nl/museumzalen/evenementen/de-gouden-riem/ 

amstel-logo-met-tekst-en-oprichting

ADRESGEGEVENS

Hobbemakade 122
1071 XW Amsterdam