Coastal roeien

Wat is het?

Binnen de FISA/World Rowing aandacht om het extremere Coastal Rowing bij een bredere doelgroep bekend te maken en te populariseren. Door corona gedwongen is de introductie van coastal Roeien op de Olympische Spelen uitgesteld van Parijs in 2024 naar Los Angeles in 2028.

Coastal Roeien kunnen we definiëren als roeien op groot open water. In Nederland valt dus te denken aan de Noordzee, de Zeeuwse wateren, de Waddenzee, het IJsselmeer en de grote rivieren. Coastal rowing wordt gedaan in iets bredere en zwaardere boten die special geschikt zijn voor ruiger water, maar verder is het roeien volledig gelijk aan het glad roeien zoals we dat op De Amstel kennen.

Coastal roeien voegt een extra dimensie toe aan het roeien zoals we dat gewend zijn. Golfen, wind en ruiger water maken het een heel andere dynamische en spectaculaire vorm van roeien.

In Nederland worden wedstrijden vooral geroeid volgens het ‘endurance’ (= zeilwedstrijd) format, waarbij tijdens de wedstrijd een aantal boeien moeten worden gerond. De boten zijn daar speciaal voor ontworpen. Maar ook wedstrijden in het format ‘beach sprints’ winnen aan populariteit. Hierbij starten de roeiers vanaf het strand, rennen naar de boot en roeien dan naar een boei op een 200 meter uit de kust. Na het ronden van de boei wordt gefinisht door op het strand een bel te luiden of een knop in te drukken.

Voor coastal roeien is zeker het sturen een volledig andere ervaring en vereist naast stuurvaardigheid ook kennis van tactiek, stroming van het water, etc. Er is een uitgebreide instructie beschikbaar. Het is raadzaam die door te nemen voordat je gaat roeien.

 
Coastalroeien op de Amstel

Behalve dat de rivier de Amstel steeds drukker wordt en in de zomer overbevolkt is met sloepen en andere plezierboten, biedt coastal roeien ook een andere ervaring aan Amstelleden. Naast een stadsfiets hebben mensen vaak ook een racefiets of een mountainbike. Zo is het ook met roeien.

Een keer roeien op het IJmeer is ook heel leuk en voor iedereen op De Amstel met test S4 mogelijk. Sinds 2020 heeft De Amstel op IJburg de beschikking gekregen over een eigen ligplaatsen voor de coastalvier Wim Koopman, coastal skiffs Erik Kraak en Dolfijn en de tweede hands coastal dubbeltwee (geschonken aan De Amstel door Erik Kraak).

Vanuit die locatie wordt door een aantal ploegen regelmatig geroeid. Op het strand van IJburg staan nu 7 containers. In 1 container liggen de Coastal boten van De Amstel. In andere containers liggen boten van de Hoop en Watersportvereniging IJburg. Deze locatie op het strand zal tot 2026 de thuisbasis zijn.

De boten zijn kwetsbare wedstrijdboten, dus er moet voorzichtig mee worden omgegaan en er is wat uitleg nodig. Wanneer een ploeg wil roeien moet die zich even melden bij Nienke Engberts of Erik Kraak  (latsaoc.[antispam].@amstelroei.nl), want zeker een eerste keer is wel instructie nodig hoe de boot in- en uit te brengen, hoe om te gaan met voetenboorden en stuurinrichting, etc. Instappen in de boot gebeurt vanuit het water.

 
Roeien op IJburg

Het Amsterdam Coastal Rowing Centre (ACRC) is een samenwerkingsverband voor Coastal Rowing, opgericht door Watersportvereniging IJburg, Roei- en zeilvereniging De Amstel en de Kon. Amsterdamsche Roei- en Zeilvereeniging “De Hoop”. Vanuit de nieuwe locatie op het strand van IJburg roeien leden van de 3 verenigingen in Coastal 4+, 2 en skiffs.

Meer info: https://amsterdamcoastalrowingcentre.com/ 

 
Voor wie is het?

Voor iedereen die in wat ruwer water wil roeien, en die goed overweg kan met een botenkar (coastal boten kunnen 140 kilo wegen).

 
Bij wie kan ik meer informatie krijgen?

Voor meer informatie over Coastal Roeien, stuur je een mail naar latsaoc.[antispam].@amstelroei.nl 

 
Wat is handig/ leuk om te weten?
  • Er wordt gevaren op het water rond IJburg en op het Markermeer
  • De Amstel vaart zoveel mogelijk coastelwedstrijden in Nederland en wint met regelmaat. Eerder is ook deelgemomen aan de Wereldkampioenschappen Coastalroeien voor verenigingsploegen

  • De Amstel organiseert jaarlijks een KNRB coastalrace genoemd IJmeer Challenge

 
amstel-logo-met-tekst-en-oprichting

ADRESGEGEVENS

Hobbemakade 122
1071 XW Amsterdam