We hebben prik

We hebben prik

Geplaatst op 22-08-2021  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: René Visser

We hebben prik

Ken je de uitdrukking „we hebben prik”? Voor de bouw- en installatiedeskundigen onder ons is het bekend wat hiermee bedoeld wordt. Op de bouwplaatsen hoor je deze uitdrukking regelmatig en het betekent dat er ergens stroom op staat. Elektrastroom om wel te verstaan. Maar wat heeft dat met De Amstel te maken?

Amstel met zonnepanelenNou best wel veel. Zoals bekend is, heeft het GORS-subsidieteam ervoor gezorgd dat we de afgelopen drie jaar flink wat projecten voor het gebouw hebben kunnen investeren en uitvoeren. De meest recente klus was het installeren van een PV-installatie in ons monumentale clubgebouw. Meest zichtbaar deel van deze installatie zijn de PV-panelen op de schuine daken. Als er daglicht is, wordt er stroom opgewekt; prik dus voor diverse apparaten in het gebouw.

Als we meer stroom opwekken dan we op dat moment gebruiken, leveren we terug aan het net. In feite hebben we zo een eigen energiecentrale! Met maar liefst 94 PV-panelen gebeurt dat regelmatig en met de huidige salderingsregeling is dat financieel gezien gunstig. Met dit gegeven hebben de rekenaars van het GORS berekend dat we onze investering binnen vijf jaar kunnen terugverdienen! Na die vijf jaar is worden de elektrakosten voor ons als vereniging dus heel laag. Wel moet erbij worden gezegd dat diverse subsidies dit financieel wel aantrekkelijk voor ons heeft gemaakt.

 

De weg ernaar toe

Om zover te komen dat we nu een eigen energiecentrale hebben, moesten er diverse hindernissen genomen worden. Kort opgesomd waren het de volgende zaken:

  • toestemming met voorwaarden van de monumentcommissie. In een eerder artikel van mij geef ik hier meer uitleg over
  • berekening van de constructeur of de schuine daken — en dan hebben we het vooral over de schuine daken die in 1954 gebouwd zijn — wel geschikt zijn voor plaatsing van PV-panelen
  • vergunningstraject bij de gemeente
  • aanvraag en akkoord van diverse instanties voor subsidie
  • het nemen van maatregelen om de daken geschikt te maken. Het ging hier dan specifiek om isolatie en brandveiligheid; een eis van onze verzekering.

En toen kwam uiteindelijk de uitvoering. Een aantal keren uitgesteld vanwege leveringsproblemen van materiaal, slecht weer en het niet beschikbaar zijn van vakpersoneel. Een hedendaags probleem waar we in Nederland met de energietransitie steeds meer mee te maken krijgen.

Zonnepanelen (detailfoto)

 

Slimme meter

Uiteindelijk is het gelukt! Na wat opleveringsperikelen werkt de installatie nu prima. Echter, om geld te verdienen hebben we wel een slimme meter nodig. De bestaande meter registreerde alleen de energie die van de elektriciteitscentrale naar ons gebouw liep. De energiestroom de andere kant op snapte de meter niet.

De benodigde slimme meter kan alleen geleverd worden door netbeheerder Liander. Ook daar is het druk met aanvragen en het uitvoeren van werkzaamheden. Normaal gesproken wordt naast de elektrameter ook meteen de gasmeter vervangen voor een slimme gasmeter. Maar omdat wij een professionele grootkeuken hebben, is onze gasmeter geen standaardgasmeter die je in veel woningen vindt. Om onze meter te kunnen vervangen zijn twee personen nodig die ook de juiste papieren/opleiding hebben. En die zijn schaars, vooral in de zomervakantieperiode.

Liander stelde dus dat de meterwisseling van zowel elektra als gas pas ergens in oktober dit jaar plaats zou kunnen vinden. Daar gingen wij niet mee akkoord. Na diverse mailwisseling en telefoontjes met diverse medewerkers van Liander konden we ze ervan overtuigen om voor De Amstel een uitzondering te maken en eerst de elektrameter te vervangen voor een slimme meter.

Het vervangen is een paar weken geleden gebeurd. De nieuwe gasmeter komt later dit jaar. We kijken wel of het mogelijk is om een kleinere capaciteit gasmeter te laten installeren. Dit heeft te maken met de piekcapaciteit van onze cv-ketels en gasapparatuur in de grootkeuken. Als dat mogelijk is, scheelt dat weer kosten in vastrecht. Ons vaste installatiebedrijf kijkt hier nog naar.

Al met al zijn we aardig energie aan het leveren aan het gebouw en het elektriciteitsnet in het algemeen. Met een speciale app kunnen we bijhouden hoe en wat. We gaan de komende 25 jaar flink profijt hebben van de panelen!

Er valt nog veel te vertellen over dit project. Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben, schiet mij dan aan op de vereniging of stel je vraag via wuobeg.[antispam].@amstelroei.nl

René Visser
Commissaris gebouw Roei- en Zeilvereniging De Amstel

Zonnepanelen op het dak van De Amstel

 

deo320px


amstel-logo-met-tekst-en-oprichting

ADRESGEGEVENS

Hobbemakade 122
1071 XW Amsterdam