Roeiverbod? Wie bedenkt dat?

Roeiverbod? Wie bedenkt dat?

Geplaatst op 10-02-2020  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Peter de Graaf

Het is nooit leuk als je voornemen tot lekker roeien opeens wordt geblokkeerd met een roeiverbod. Welke sadist regelt dat en vooral waar haalt ie de wijsheid vandaan? Zijn daar wel valide normen voor. Kortom, heeft De Amstel een eigen Piet Paulusma of Pelleboer?

Wie?

Diegene die opent en het alarm uitschakelt en daarmee de voordeur vrijgeeft voor openen al dan niet met behulp van de blauwe druppel.

Dat is vaak de bootsman of de heren Muda op werkdagen en in het weekend een vrijwilliger of bestuurslid. Op zondag ben ik de reguliere sleutelbewaarder.

En wanneer verbod of beperkingen?

Bij ijsgang of vorst, bij harde wind, bij mist en bij bijzondere (wedstrijd)evenementen. Even in detail.

  • IJs of vorst is goed waar te nemen. Ligt er ijs in de kom, hoe dun ook, dan is dat een groot risico voor de huid van de boot en de riemen. Dus ijs werkt als een scheermes en schilt laklagen of coating. Een klein nachtvorstje is niet hinderlijk, maar bij een paar graden aanhoudende vorst vriest water vast aan riemen en boot. Riemen worden zwaar. En roeien niet meer leuk. Dus op naar de ergometer
  • Harde wind wordt gemeten op buienrader, Weather alert, KNMI post Schiphol of Marine-ettablissement Amsterdam. Bij windkracht 6 is het al niet meer leuk. Is de wind afnemend dan laten we het doorgaan, maar is de wind stabiel sterk of aanzwellend dan is het einde wedstrijd.
  • Mist en ook lage grondmist is verraderlijk. Als je vanaf het vlot de jeugdstart niet meer kunt zien (ruim 100 meter zicht) dan is varen te link. En ook hier geldt de nuancering dat als er snel wind opsteekt en de mist vervliegt dan is het vaarverbod snel opgeheven.
  • Evenement bij wedstrijden op de Amstel zoals de Head, Heineken en Novembervieren geldt door de rivier een vaarverbod. Hebben we zelf wedstrijden zoals de Amstelmarathon of de jeugdwedstrijden dan hebben we de vlotten echt nodig. Maar in de stad bij de Gayparade, grachtenconcerten, Bevrijdiingsdag, City lights, City swim, vuurwerk met oudjaar, of een afsluiting voor onderhoud of bouw aan een kade of brug, etc zijn er ook beperkingen. Gewoon om het risico op schade te beperken.
  • Naast bovenstaande opsomming blijft eigen verantwoordelijkheid heel belangrijk. Zeker als er een advies geldt bv "niet varen als je onervaren of ongestuurd bent". Iedere schipper en dus ook roeier wordt geacht te allen tijde averij of aanvaring te voorkomen. Dat kapstokartikel lijkt een lachertje, maar bij een calamiteit kan dat voor een verzekering of rechter een bepalend (duur) argument zijn.

Ben je het niet eens met een vaarverbod of beperking, dan kan je je in uiterste instantie tot het Bestuur wenden. Zij zijn in en buiten rechte de verantwoordelijkheidsdrager ook al hebben ze de uitvoering gedelegeerd aan sleuteldragers. Gelukkig komt het zelden voor daarop een beroep te moeten doen.

Nog vragen? Laat het me weten.


amstel-logo-met-tekst-en-oprichting

ADRESGEGEVENS

Hobbemakade 122
1071 XW Amsterdam