Nieuwe virusvariant verovert De Amstel

Nieuwe virusvariant verovert De Amstel

Geplaatst op 21-03-2021  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Peter de Graaf

Ben je 12-16 jaar? Laat je besmetten op 5 april om 11.00 uur

Waar de hele wereld strijdt tegen covid-19, vaccineert en het land op slot zet, glundert De Amstel bij de gedachte aan brede besmetting met het roeivirus onder junioren. Ooit telde De Amstel meer dan 100 junior leden. En bij een nog onverklaarbare krimp in de laatste jaren kunnen we niet gaan stil zitten want ROEIEN is LEUK. Ik sprak met Wieger van der Werf en Jacques Klok over hun plannen en de aanpak.

Wie zijn Jacques en Wieger?

Jacques heeft een stevig (inter)nationaal roeiCV als junior, student, en senior. Gestart bij Cornelis Tromp in Hilversum en vervolgens naar Nereus, De Hoop en is nu bij De Amstel beland omdat zijn dochters daar roeien. Bij De Amstel verzorgt hij de ergometertraining en zit in de junioren commissie van de KNRB met de focus op werving. Er roeien in Nederland slechts ruim 2000 junioren. De ambitie ligt in verdubbeling of liever nog verdere groei. Immers, een brede junioren basis staat garant voor een gedegen selectiemogelijkheid en training naar internationaal (WK en OS) en de vorming van de “oranje-equipe”. Over het verzoek of hij bij De Amstel Commissaris Junioren in het bestuur wil worden denkt hij nog na.
Wieger begon als juniorlid in 2001 bij De Zwolsche, roeide o.a ook bij Okeanos, reed de botenwagen voor o.a. De Amstel, kende Amstelcoaches Jan Frits en Wim en werd zodoende bij ons lid na zijn verhuizing naar Amsterdam in 2017. Een bijdrage leveren aan junioren roeien heeft hem altijd al getrokken. Wieger is een roeiende regelaar of het nu gaat om het organiseren van een landelijke wedstijd of een trainingskamp. Het roeivirus overbrengen is hem niet vreemd.

jeugdroeien-spandoek1

Jacques (l.) en Wieger (r.) ontvouwen de spandoeken

Ikwilroeien.Amsterdam.nl

komt binnenkort in de lucht en vertelt over de wervingsaanpak voor de grote Amsterdamse burgerverenigingen. Het concept dat gevolgd gaat worden, heeft zich bewezen in o.a. de wielerwereld waar Jacques een identiek indoor traject inrichtte. Basis is 8 serieuze lessen/trainingen (2x per week) gegeven door deskundig kader. Zij volgen de leskaarten van Thea Emke (zie KNRB site). Door een kleine bijdrage te vragen (verm. € 40,= of 50,=) filter je de vaste afvallers eruit en werk je efficiënt en effectief met de echt geïnteresseerden. Daarna is de stap om lid te worden laagdrempelig en je bent al een eind op weg naar je eerste roeibevoegdheid. Die drempel is er echt. Kijk maar op Amstelroei.nl. Je moet een formulier invullen, een machtiging afgeven, en een foto inleveren en dan maar wachten tot de oproep volgt. Daar gaan we nu een maandlang soepel omheen.
Wij werven op het vlot en niet op de site of op papier.

En wie willen jullie bereiken?

Iedereen, want ROEIEN is LEUK. Dat is het motto dat tussen de oren moet komen van junioren (12-16 jaar) van Amstelleden, klasgenoten, buurkinderen, neefjes en nichtjes. Het maakt niet uit hoe de relatie ligt. 5 April om 11.00 uur (Paasmaandag, maar niemand mag of kan met vakantie) starten we op De Amstel. De rest van Amsterdam volgt in mei. En verder zijn we super actief bij de Koningsdagspelen (27 april, zie desgewenst www.koningsspelen.nl), komt er een Dutch Youth Rowing Regatta op de Bosbaan en volgt het schoolroeien in september met de schoolwedstrijden in de eerste week van oktober.

Materiaal? Instructeurs? Kosten?

Absoluut kritische succesfactoren. De Amstel heeft een prima vloot, daar ligt geen knelpunt. En voor de start doen we een beroep op het huidige junioren kader. Maar daarna moeten we groeien. Niets is zo vernietigend als het ontbreken van continuïteit. We denken aan inzet van studenten (in- en extern), Amstelleden zelf (senioren en junioren), en de verwachting is dat er een passende vergoeding nodig zal zijn. Het is toch beter en mooier als een roeiend juniorlid niet gaat vakkenvullen maar roeiles geeft. Het is immers ook de basis waarmee de roeifabriek Berlagebrug werkt.
En de kosten, die worden gedekt: deels uit de eerder genoemde bijdrage, deels uit de clubkas en voor het hele project is een subsidie aangevraagd uit het VBWJ fonds*).

jeugdroeien-spandoek-2

Je kunt er als langs-fietser niet meer omheen…….

Corona en de derde helft?

Het klinkt niet vriendelijk maar dankzij alle beperkingen door Corona is buitensporten voor junioren een welkome uitzondering. Daar zit ons Cruijffiaanse voordeel. Echter, nadeel is de dichte soos waardoor er geen derde helft mogelijk is met een glas limonade, verder kennismaken, teamvorming en de ervaringen delen van de eerste keer roeien. Op 5 april vangen we dat op met een zitje op het botenperron en hopelijk is in de zomer boven het terras wel weer beschikbaar.

Tot slot nog een aanvulling?

Voor het Amsterdamse totaal willen we ook proberen of de kranten en AT5 te porren zijn.
Succesvolle beelden van 5 april zijn dan een mooie illustratie.
En we herhalen graag: ROEIEN = LEUK !!!

Heel veel succes en een geslaagde 5 april toegewenst.
Peter de Graaf

 

*) VWBJ fonds is een oud (1917) legaat-vermogen waarvan het vruchtgebruik voor junior roeien kan worden ingezet. VBWJ staat voor Verenging ter Bevordering van Watersport onder Jongeren en is een onderdeel van de Amsterdamsche Roeibond.


amstel-logo-met-tekst-en-oprichting

ADRESGEGEVENS

Hobbemakade 122
1071 XW Amsterdam