Vanaf maart organiseren we weer midweektochten in en om Amsterdam. Om er na de corona- en winterstop weer in te komen, beginnen we met twee stadstochten naar respectievelijk de Westelijke Eilanden (9 maart) en de Oostelijke Eilanden (16 maart).
Aanmelden minimaal 48 uur van tevoren (ivm het afschrijven van de boten) op dit emailadres: midweekroeien.amstel@gmail.com
Je aanmelding is definitief als je een bevestiging hebt gekregen.
Op 22 maart roeien we naar het Landje van Geijsel (picknick en verrekijker meenemen).
Het ‘Landje van Geijsel’ ligt vlak bij café-restaurant de Voetangel, waar de Bullewijk, Waver en Holendrecht samenkomen. Amstelleden zullen in de namen van deze riviertjes hun bootsnamen herkennen.
Op een ondergelopen weiland strijken in het vroege voorjaar duizenden vogels neer om bij te komen van hun lange tocht uit Zuid-Europa en Afrika. Je kunt hier de grutto, wulp, kemphaan, lepelaar, oeverloper, kievit, scholekster, groenpootruiter en bontbekplevier aantreffen.
In 2006 werd bij het gemaal De Bullewijk (1863) een vogelkijkhut (een vroegere loods) beschikbaar gesteld. Je kunt er in een beschutte omgeving vogels spotten. Vanaf de bovenverdieping heb je vrij uitzicht over de waterplassen en het drassige land. Een voordeel is, dat bij slecht weer binnen gepicknickt kan worden (er staan tafels en stoelen). Binnen hangt allerlei informatie over de vogels en hun aantallen.
Op verzoek van Amstelleden die niet door de week kunnen roeien, organiseren we drie tochten op zondag (zie lijst met midweekroeien op het prikbord en de Amstelsite).
Op zondag 3 april roeien we naar Ouderkerk, waar we een bezoek brengen aan de joodse begraafplaats (gepaste kleding, lange broek meenemen; keppeltjes liggen in het keppelbakje naast de toegangsdeur). De Portugees-Israëlitische begraafplaats Beth Haim (Huis des Levens) dateert uit 1614. De begraafplaats telt zeer bijzondere gebeeldhouwde graven. Joodse graven zijn gewoonlijk sober, maar de graven in Ouderkerk zijn rijk gedecoreerd. Veel Sefardische joden, die uit Spanje en Portugal vluchtten, waren daar christelijk gedoopt. Dit verklaart de Bijbelse taferelen op de graven. Achter de aanlegsteiger is het 18e-eeuwse metaheir (reinigingshuis) te zien.