Marathon Muda na 10 jaar eruit gezet

Marathon Muda na 10 jaar eruit gezet

Geplaatst op 14-01-2020  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Peter de Graaf

"Ha die Rob, Wat hoor ik nou, was je niet meer te handhaven?"

"Nee Peter, dat heet bij de KNRB beleid. Je mag niet doorzitten in een commissie. Ik zat te lang, vandaar."

Rob Muda vaart al decennia lange-afstands wedstrijden, bouwde een landelijk netwerk op en raakte tenslotte verstrikt in de KNRB-organisatie voor deze tak van roeisport. Ik sprak met hem. 

Rob Muda bedankt

Er was eens....

Het langeafstands roeien, en zo heette die commissie (eigenlijk werkgroep) eerst, begint rond 1975 met de eerste 100 km van Laga (Ringvaartrond). De Amstel deed daar vaak aan mee in de acht. Rob heeft 'm 26 gevaren! Later werden ook kleinere nummers populair. Een andere bekende race is de 11stedentocht. Rob roemt 2002 als ze (met Elle Vermeulen en Robbert Baas) in een recordtijd van 21 uur en 15 minuten zonder estafette-wissels de volle 220 km zelf uitroeien.

En dat is kicken?

Ja zeker. Je leert je grenzen kennen en verleggen. Je vaart bijna altijd door de vrije natuur van bijna heel Nederland. Je beweegt enorm en je presteert.

Kijk, zo'n 2 km op de Bosbaan in een dikke 5 minuten is dan wel heel kort vlammen, maar daarna is het over en uit. Ook leuk, ook competitie maar heel andere grenzen en verdraaid weinig genieten van de omgeving.

Marathons

Dan denk je aan de 42 km hardlopen. Niet verkeerd want de meeste Marathon roeiwedstrijden zitten rond de 50 km. Ooit gestart met 7 marathons, nu zijn het er meer dan het dubbele. Dat betekende ook meer coördineren, reglementeren, en overleg. Zo kwamen er uniforme spelregels, promotie en presentaties geven, een heuse kalender met steeds om de week een wedstrijd en een maatvoering voor de boottypen, zeg maar wat vroeger de meetbrief heette. En we hebben een jaarklassement. Vaar je in tenminste 6 wedstrijden meer dan 300 km dan tel je mee in dat klassement. En we onderscheiden de echte tijdrace en de prestatietocht. Dat laatste lijkt toerroeien, maar onderschat het niet. Echt pittig.

Wedstrijdgevend

De Amstel is een wedstrijdgevende vereniging zegt het statuut. Ooit de Bumping, de jeugdwedstrijden, de Ergohead, maar ook sinds 2004 een fors aantal jaren de Amstel Marathon. Een evenement waar ik met trots aan de wieg stond. Het bijzondere is dat we een stukje stad combineren met de natuur in onze regio. En  onze wedstrijd is mede tellend voor het klassement. De deelname varieert maar we mogen niet klagen en staan goed op de kaart. Komend jaar een extra damesklasse en een nieuwe route die iets langer is. Routine is te gewoon en daarmee killing. Je moet blijven variëren en de roeier uitdagen en boeien.

Wat er nu bereikt is

Marathonroeien is een faire roeiafdeling binnen de KNRB en wordt breed erkend.

De spelregels zijn uitgekristalliseerd en er is een goed agendaprogramma met soms een uitzondering bij een verenigingslustrum. Het klassement is een duidelijke uitdaging waar veel roeiers door gemotiveerd zijn. Een marathon roei je òf één keer en je haakt af, òf je wil nooit meer anders. Maar we zijn er nog niet. Het officiële wedstrijdformulier sluit nog niet aan bij het marathon formaat. En door de overkill aan wedstrijden is de belangstelling niet altijd gegarandeerd. D'r is plek voor zo'n 20 tochten per jaar. Dringen dus.

De mooiste

Die bestaat niet. De 100 km van Laga is uniek door de route, de afstand en de strijd. De elfstedentocht is een klassieker van formaat en vooral door het donker je weg vinden, al dan niet met een estafette bemanning biedt met varen door de elf steden en heel veel waterrijke natuur een top beleving. En qua natuur is de Weerribbentocht van Sneek met geen een te vergelijken. Onze marathon is een mix van die componenten. Daar blijf ik trouwens absoluut bij betrokken.

En als mijn opvolger vragen heeft dan ben ik als buddy natuurlijk beschikbaar.

Is het een typische Nederlandse ontwikkeling?

Nee hoor. In veel meer landen zijn er marathons. Duitsland voorop, het Meer-van-Genève-rond niet te vergeten tot in Egypte aan toe.

Nog een wens?

Meer Amstelleden die deelnemen en daardoor een uitpuilende Marathonprijzenkast. Kijk maar op de KNRBsite voor alle informatie en de kalender 2020.

Rob, Ik wens je heel veel kilometers.


amstel-logo-met-tekst-en-oprichting

ADRESGEGEVENS

Hobbemakade 122
1071 XW Amsterdam