In memoriam ARI

In memoriam ARI

Geplaatst op 05-04-2022  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Rene Visser

De bekende Amstel-Roei-Informatielijn (ARI) bestaat na jaren trouwe dienst niet meer. Ingehaald door de moderne ontwikkelingen is ARI niet meer nodig. Een korte terugblik op het roemruchte verleden van deze „mag ik vandaag nou wel of niet roeien?”-lijn.

2022-04-05-telefoon-middelToen Arie Adams onze fulltimebootsman was, hees hij dagelijks het geusje in de mast. Dat was het teken dat de loods open was voor de roeiers. Bij slecht weer of bij een roeiverbod bij evenementen was het ontbreken van het geusje in de mast een teken dat er niet geroeid kon worden. Zijn opvolger, Ruurd van der Schuur, heeft nog een tijdje deze gewoonte overgenomen, maar vond op een gegeven moment dat dit niet meer „van deze tijd” was. We praten dan over ergens begin jaren negentig van de vorige eeuw. Het was de tijd dat De Amstel in de entreehal nog een echte telefooncel had waar je kwartjes in kon doen om te bellen. Deze werd echter steeds minder gebruikt en is om die reden verwijderd. De vrijgekomen telefoonlijn kon daardoor voor ARI gebruikt worden.

Zo gezegd en zo gedaan. Er werd een hypermodern antwoordapparaat gekocht met een bandje. Een eenvoudig systeem waarop diegene die het gebouw opende en constateerde dat het weer te slecht was om te roeien insprak „dat er niet geroeid kon worden”. Bekende insprekers waren voor door de weeks de bootsmannen Ruurd en later Olaf de Ronde. Zaterdag sprak Fred Hollander in als het slecht weer was en zondag was de beurt aan Peter de Graaf. Dit ging jarenlang prima! Maar op een gegeven moment vond de commissaris gebouw dat dit systeem niet meer van deze tijd was. Bovendien liepen de kosten voor de analoge telefoonlijn (die alleen voor het antwoordapparaat werd gebruikt) elk jaar stevig op. Voor de bekende ARI moest een ander informatiesysteem komen.

Het geusje in de mast en ARI zijn nu vervangen door het verkeerslicht op de Amstelsite en in de app „Cappie". Het is systeem is volledig geautomatiseerd. We missen daarmee wel de charme van de interpretatie van de ARI-inspreker van het „wel of niet roeien”. Net zoals de gevleugelde woorden „ervaren ploegen mogen de Amstel op; minder ervaren ploegen kunnen beter het oefenkanaal in”. Menig ploeg interpreteerde na het horen van deze boodschap dat zij prompt een ervaren ploeg waren geworden. Alhoewel… als het verkeerslicht nu op oranje staat, zijn de vragen: wie mogen dan roeien, waar mogen ze dan roeien en in welk materiaal mogen ze roeien? Vragen, vragen, vragen. Het levert in ieder geval wel weer ouderwets genoeg discusssiestof op voor bij de bar.

 

deo320px


amstel-logo-met-tekst-en-oprichting

ADRESGEGEVENS

Hobbemakade 122
1071 XW Amsterdam