Gezocht: “Schoolverlater” met 20 jaar Amstelervaring.
Gevonden: Joëlle Zaal: 18 jaar lid, afgestudeerd huisarts.
Joëlle (bijna 30) roeit vanaf haar 12de bij De Amstel en heeft in haar studietijd zes jaar bij Nereus wedstrijd gevaren en gecoacht. Afgelopen vrijdag werd zij op de ALV tot vice-voorzitter benoemd. Wie is zij? Een korte schets en wat zij van plan is.
Andere sporten heb ik wel aan geroken, maar roeien heeft me gegrepen. Ik fietste regelmatig met mijn vader op weg naar muziekles langs de rivier de Amstel en die passerende roeiploegen bleven me trekken. Dat wilde ik ook. Nee, mijn ouders roeien niet. Geen erfelijke last dus. Samen met Rosa Verheij op mijn 12de lid geworden en de jeugdinstructie in. Ik heb nog in het jeugdbestuur gezeten. Tijdens mijn medicijnenstudie roeide ik bij Nereus. Drie jaar in lichte dames ploegen. En daarna diezelfde groep gecoacht. Al die tijd bleef ik “slapend Amstellid”. Nooit spijt van gehad.
Vooral de gezelligheid en sfeer op Amstel heb ik altijd als bijzonder ervaren. Op dinsdag met de runners en daarna samen eten en in het weekend de boot in. Dat was tijdens co-schappen best strak organiseren maar het was wel mijn moment van herstel. En nu geniet ik er nog steeds van. Ik maak deel uit van de leeftijdsgroep die met “Jong Amstel” wordt aangeduid. Zeg maar gemiddeld van 25 tot 40 jaar. Daar hebben we er te weinig van. Die werving en de coördinatie met die groep wordt mijn aandachtsgebied. Ik probeer al een huisgenoot bij WillemIII weg te kapen. En belangrijk: Nee, geen erfenis. Ik begin als vice met een schone lei.
Wat ik mooi vind op De Amstel is de goede sfeer, een prima vloot, en een warme saamhorigheid. Ik heb recent meegewerkt aan zaken als een pubquiz, een feest en er komt een kerstfilm aan. Dat moeten we uitbouwen met evenementen die de leden binden en boeien. Natuurlijk kom je primair om te roeien maar daarna mag er geen zwart gat zijn. Het is al eerder o.a. op de ALV bekend gemaakt, maar een serieuze indoor sportaccommodatie is beslist een trekker. Dan hoef je niet apart nog lid te worden van een sportschool. Dáár ben je anoniem, híér train je met je ploeggenoten. En er zijn beslist meer ideeën. Ik sta er voor open. Heb jij ze? Laat het me weten! Ik ga er mee aan de slag.
Wel, ik heb nog geen vergadering bijgewoond. Ik ben blij met de leeftijdsmix die nu is bereikt. Ik begin met luisteren om mij de lopende zaken en problematiek eigen te maken. Natuurlijk, zodra er raakvlakken zijn met Jong Amstel zal ik actief inbrengen. Ik ben een team-player en wil ook meedenken met de anderen. Alleen maar mijn eigen straatje vegen zal het niet worden. En speelt er iets waar ik als “vliegende keep” wat mee kan, prima dan.
Dat moet ik nog ontdekken, maar het toverwoord in een moderne club is communicatie. Dat is het smeermiddel om de gewenst samenhang te bereiken en wederzijds begrip te kweken. Natuurlijk gaat een toerroeier voor ander materiaal dan een wedstrijdploeg. Maar dat, en zovele schijnbare contrasten, zijn m.i. op een evenwichtige manier op te lossen door het genoemde begrip. Verbeteren wil ik het niet noemen, wel een sterkere focus.
Geen idee of ik dat wel wil en kan. Ik heb nog weinig bestuurlijke ervaring. Dit eerste jaar als vice is voor mij vooral inleren en gelijk de invoegstrook bij snelwegen “op snelheid komen”. Wel ben ik ervan overtuigd dat De Amstel een tweede vrouwelijke voorzitter zeker zal sieren. Ik wacht het af.
Joëlle, welkom in het bestuur, succes met je plannen en ik vertrouw dat je als arts altijd de vinger aan de pols houdt.
Peter de Graaf