De Amstel organiseert sinds 2004 haar Roeimarathon. De belangstelling liep voor de Coronastop steeds verder terug. Deels omdat er heel veel tochten bijgekomen waren, deels door een overvolle recreatieve roeikalender en deels door veel versnippering over te veel doelgroepen en boottypen. Een nieuwe route zou het toverwoord zijn naar een succesvol evenement. De organisatie ligt bij Simon Koch en Rob Muda. Ik trof ze tijdens een afstemming met onze commissaris wedstrijden Marjolein Dohmen.
v.l.n.r. Rob Muda, Marjolein Dohmen en Simon Koch
De meeste marathonploegen zijn gelukkig blijven roeien. Er is dus een gerede kans op voldoende deelnemers. Daarnaast is gekozen voor een vroege datum in het seizoen. Dan wil iedereen wel weer eens varen na de winterslaap. Een stevige verandering in de route impliceert een aantrekkelijke en goede mix zowel door de stad (ca 19 km) als door de natuur ( ca 36 km) varen. En dat is een trekker voor de niet-Amsterdammers. Gelukkig zijn de deelnemers gewend aan stevige afstanden want bijna 55 km is toch een dagje stevig op de benen. Er wordt gevaren in wherries en C-materiaal. En het is echt een prestatietocht die binnen de tijd moet worden afgerond. Picknick en cultuuruitstapjes zijn onderweg geen optie.
Klik op de kaart beneden voor een gedetailleerde route.
Ze starten vanuit het Noorder Amstelkanaal met 15 seconden tijdsverschil en gaan direct bakboord uit de Boerenwetering in voor het grachtentraject. Na de grachten komen ze rond 10.30 / 11.30 weer langs als ze vanuit het Zuider Amstelkanaal (komende van het Olympische Stadion via het Amstelkanaal naar de rivier de Amstel varen voor het rondje Waver door de agglomeratie. En tenslotte is tussen 14 en 16 uur de finish in de Kom. De echte kijkers zien ze dus drie maal varen.Rob en Simon lachend boven de route
Wil je alle details weten? Kijk dan op amstelroei.nl/amstelmarathon. Wil je meedoen? Meld je dan aan bij Marjolein, de inschrijving sluit op 7 april. Het is een officieel KNRB gereglementeerd evenement, dus wees attent op de bepalingen en voorwaarden.
En er zijn wisselprijzen beschikbaar. De Arie Adams bokaal voor de best presterende vereniging, een vrouwen en mannenpaal voor de dito beste ploeg, (nee, nog geen volledig gender spectrum) en Amstelmedailles.
Het materiaal is een stevig knelpunt. Zusterverenigingen nemen vaak een eigen boten mee en er wordt geleend/gehuurd van derden. Rob Muda coördineert dat adum.r.[antispam].@upcmail.nl of M: 06 1487 5834. Mocht je willen varen neem dan tijdig met Rob contact op.
Naast starter, tijdwaarneming, kamprechter/wedstrijdleiding en secretariaat is er ondersteuning nodig langs de baan en op het vlot. De route kent een aantal knelpunten waar voor de veiligheid baancommissarissen kunnen waarschuwen voor beroepsvaart en dolende sloepen. Ook is er assistentie nodig bij een handbediende brug in de Waver. Je bent geen hele dag kwijt. Je staat alleen maar als de vloot voorbij trekt. Heb je ze allemaal gehad dan kan je je afmelden en ben je klaar.
Alle deelnemers: behouden vaart en veel succes. En voor de organisatie: regel wel even een beetje knap voorjaarsweer. Dan komt er geheid een 18de versie.
Peter de Graaf.