Anita Meiland doktert (ook) aan wedstrijdroeien

Anita Meiland doktert (ook) aan wedstrijdroeien

Geplaatst op 24-11-2024  -  Categorie: Interviews  -  Auteur: Peter de Graaf

Anita Meiland: “Nee, balsporten zijn niks voor mij. Water, dat trok me wel. Dus op mijn 14e naar Het Spaarne. En nog wat: een beetje peddelen boeit me niet. Er moet wel snelheid in zitten, anders hoeft het niet. Nou, dat is aardig gelukt. Drie keer een uitzending naar het Junioren-WK is best een stevig niveau.”

Zo begint het gesprek met de nieuwe commissaris wedstrijdroeien. En ze straalt het roei-enthousiasme ook uit. Tijdens haar studie werd het Nereus, met een bronzen plak op een WK en een 4e plaats op de OS in Barcelona. Coachen als RC-S (Roeicoach 4) bij Nereus en De Amstel staat ook op haar cv. “Natuurlijk roei ik nog steeds. Wel op Willem III in de Compaan-acht. Wij zijn al 27 jaar bij elkaar. Die band laat je niet los. En mijn Jacques Klok roeit vergelijkbaar ‘thuis’ op De Hoop.

Hoe kom je dan nu op De Amstel terecht? “Simpel: vlak bij ons huis en dus handig voor onze dochters. Die ken je vast wel van de wedstrijden. En vergeet niet: De Amstel zit op een A1-locatie met een super vloot en een fijne soos met terras. Ik heb een flink aantal jaren samen met Liesbeth Hollander juniores gecoacht. Ik voel me beslist geen nieuwkomer.”

En dan nu in het bestuur. Waar ligt je focus?
“Natuurlijk op de coördinatie van het wedstrijdroeien. Aandacht voor het kader, de ploegvorming, de inschrijving voor wedstrijden en de roeiers zelf.

pastedGraphic.png

Dat klinkt heel standaard, maar ik zie meer mogelijkheden. De primaire communicatie doe ik natuurlijk zelf, maar ploegen kunnen best zelf schrijven over hun training, winst of verlies of een ‘buiten-bootse activiteit’. Roeien staat voorop, maar vlak ernaast, eigenlijk op gelijke hoogte, staat ‘vereniging’. Binden en boeien hoort er zeker bij. En dan beslist niet alleen voor de juniores. De Amstel zou meer wedstrijdploegen kunnen hebben. Vooral in het veteranenroeien kunnen we nog een inhaalslag maken bij mensen die niet een groot roeiverleden hebben.

Samengevat? Er is al heel veel heel goed op De Amstel. Nu is het stabiliseren en verder optimaliseren. Er is ruimte genoeg om te groeien en te verbeteren. Weet je wanneer de grootste kans van slagen is? Als roeien leuk is. De ‘funfactor’ in serieus roeien verdient veel aandacht.”

Anita, ik wens je een succesvolle oogst aan veel blikken.

Peter de Graaf

 

 


amstel-logo-met-tekst-en-oprichting

ADRESGEGEVENS

Hobbemakade 122
1071 XW Amsterdam