Zonnepanelen op de daken

Zonnepanelen op de daken

Geplaatst op 28-04-2021  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: RV

Zonnepanelen op De Amstel. Het gaat gebeuren, ondanks dat het een flink project was wat voorbereiding betreft. Er komt namelijk veel bij kijken om photovoltage-stroomopwekkende panelen (PV-panelen of gewoon zonnepanelen) op onze vier schuine daken te laten installeren. Maar nu worden panelen geplaatst door Zon & Co uit Amsterdam.

panelen2Er is behoorlijk wat water door De Kom gestroomd voordat we zover waren dat we de knoop konden doorhakken. De GORS (de subsidiecommissie van De Amstel) heeft het de afgelopen tijd behoorlijk druk gehad. Een aantal zaken in de voorbereiding laten we even de revue passeren.

Ten eerste hebben wij te maken met de monumentencommissie. Zoals bekend is, is ons gebouw een gemeentelijk monument. Het is niet toegestaan zomaar grote veranderingen door te voeren aan het gebouw. En dat zijn zonnepanelen wel. Na overleg met de commissie op locatie hebben wij groen licht gekregen om op de schuine daken (op de platte daken en de koepel mogen geen panelen worden geplaatst) onder een aantal voorwaarden PV-panelen te plaatsen. Een van de voorwaarden is dat de panelen meelopen in de hellingshoek van de schuine daken. Dit geeft helaas iets minder rendement, maar op zich liggen de daken qua oriëntatie behoorlijk goed om elektra te kunnen opwekken.

De tweede uitdaging was de vraag of de daken het gewicht en trekkrachten van de panelen aankonden. Hier heeft een constructeur naar gekeken en hij heeft berekeningen gemaakt. Dit is ingediend bij de gemeente en de gemeente heeft zijn akkoord erop gegeven. Ook hier kwam de constructeur en de gemeente met een aantal voorwaarden. Een belangrijke is dat de panelen minimaal 1 meter vanaf de rand van de voor- en achtergevel geplaatst worden.

Het derde vraagstuk, en zeker niet onbelangrijk onderdeel, is de brandveiligheid op het dak, maar ook in het gebouw na de plaatsing van de panelen. Onze verzekeraar stelt hier strenge eisen aan. Reden voor die strenge eisen? De praktijk laat zien dat er heel vaak onvakkundig geïnstalleerde pv-panelen en omvormers zijn die brand veroorzaken. Onze commissaris vloot Bart Breuk was intermediair tussen verzekeringsbedrijf, De Amstel en onze installateur. Bart heeft ons goed geholpen om dit probleem te tackelen. Uit de overleggen kwamen diverse oplossingen naar voren die alle door de GORS-commissie zijn doorberekend. Tevens is gekeken naar de voor- en nadelen van iedere oplossing. Dakdekkersfirma Elro heeft naar aanleiding hiervan de opdracht gekregen om de twee schuine daken uit 1954 te isoleren. Inmiddels is dit project netjes afgerond. Kijk voor meer informatie over de gekozen oplossing deze pagina.

De vierde uitdaging was het in beeld brengen van de exacte positie van de draagbalken. In de nieuwbouwgedeelten is dat niet moeilijk omdat deze binnen duidelijk zichtbaar zijn. Maar in de twee oudbouwdaken zijn de dragende balken geheel weggewerkt met houtwolcementplaten. Hier zijn wel tekeningen van, maar die zijn niet echt duidelijk en bij het installeren van de PV-panelen gekoppeld aan de balken luistert dit erg nauw. Een medewerker van Zon & Co heeft in samenwerking met dakdekkersfirma Elro dit kunnen oplossen door van buitenaf de kopse kanten van de balken tijdelijk zichtbaar te maken zodat deze nauwkeurig ingemeten konden worden. Na het meetwerk is dit netjes dichtgemaakt en van nieuwe dakbedekking voorzien.

Er worden in totaal 94 panelen geplaatst. Deze zullen de komende jaren flink wat elektra opwekken voor ons gebouw. Gezien de combinatie het extra aangebracht dakisolatie en subsidie die door de GORS voor dit project is binnengehaald, zullen we onze investering binnen ongeveer vijf jaar terugverdienen.

Wanneer gaat Zon & Co aan de slag? Maandag 17 mei (week 20) wordt er gestart. De werkzaamheden zullen op vrijdag 21 mei afgerond worden. Zowel op de daken, maar ook in het gebouw wordt er gewerkt. In het gebouw zullen de werkzaamheden bijvoorbeeld bestaan uit het installeren van de omvormer, het aansluiten van de omvormer op de hoofdmeter en diverse andere elektrawerken. De elektra wordt vrijdag 21 mei uitgezet. Dit kan wat tijdelijk overlast veroorzaken.

Heb je naar aanleiding van het lezen van dit nieuwsitem nog vragen, neem dan gerust via mail contact op met de commissaris gebouw (gebouw <hier het @-teken> amstelroei.nl).


amstel-logo-met-tekst-en-oprichting

ADRESGEGEVENS

Hobbemakade 122
1071 XW Amsterdam