Coastal Rowing op De Amstel

Coastal Rowing op De Amstel

Geplaatst op 03-04-2023  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Bart Breuk

De Head of the River en de Heineken Vierkamp zijn voorbij. De focus gaat voor de wedstrijdroeiers weer op de 2 kilometer wedstrijden. Maar voor veel anderen barst het coastal roeiseizoen nu los.

De Roeivereniging De Amstel heeft een prachtige vloot aan coastal boten liggen op IJburg en daar kan iedereen die daarvoor is afgeroeid gebruik van maken. Voor het gebruik van de coastal boten is een uitgebreide manual gemaakt, die ook is afgestemd met De Hoop en WV IJburg, zodat bijvoorbeeld bij slecht weer niet de ene vereniging wel vaart en de andere vereniging niet.

In de manual wordt uitgelegd hoe de boten moeten worden in- en uitgebracht, hoe je de containers in kan en hoe veilig te varen. In principe mag iedereen met test 2 in de Coastal 4 varen, voor de skiff en de dubbeltwee geld test 4. Dus iedereen die afroeit voor test 2 kan kort daarna een keer komen kennis maken op IJburg. Houdt er wel rekening mee dat coastal roeien gebeurt in zwaardere boten, dus dat het in- en uitbrengen meer vaardigheid vereist en ook iets meer kracht. Ook het roeien in een coastal boot is wat zwaarder, omdat de coastal 4 140 kilo weegt. Een eerste keer zal er altijd iemand aanwezig moeten zijn die al ervaring met coastal heeft.

Sturen in een coastal boot is een vak apart en vergt dus ook dat de stuurman/vrouw een ervaren stuur is.

Iedereen die coastal wil roeien wordt geacht de manual vooraf te lezen en tekent daar ook voor/bevestigt per mail dat te hebben gedaan.

We zullen geregeld lijsten ophangen voor clinics. Voorlopig plannen we clinics gelijktijdig met De Hoop op 13 mei, 16 juli, 13 augustus en 8 oktober, maar zullen indien gewenst ook op andere data een clinic organiseren.

Naast het recreatief roeien in de coastal zijn er ook wedstrijden in de coastal vier (en skiff). Wedstrijdploegen zullen dus in bepaalde weekenden zeker voorrang hebben op het gebruik van de boot en de boot zal ook een aantal weekenden weg zijn voor de wedstrijden. De wedstrijden voor het KNRB coastal klassement zijn dit jaar:

  • 2 april: Royal Pampus Cup, K.N.Z.& R.V., Muiden
  • 27 mei: Medemblik Coastal Challenge Trophy, K.Z. & R.V. Hollandia, Medemblik
  • 24 juni: Coastal Loosdrecht, K.W.V.L., Loosdrecht
  • 9 juli: SRV Coastal, Scheveningse Roeivereniging, Scheveningen
  • 26 augustus: North Sea Coastal Cup, K.A.R.Z.V. De Hoop / K.N.Z.& R.V. / A.R.Z.V., Bergen aan Zee
  • 9 september: Coastal Katwijk, Skuytevaert / Die Leythe/ R.V. Rijnland, Katwijk
  • 16 september: Rotterdam Endurance Races, A.R.S.R. Skadi / K.R.& Z.V. De Maas, Hoek van Holland
  • 24 september: IJmeer Challenge, R.& Z.V. De Amstel/ W.V. IJburg, IJburg

Inschrijven voor de wedstrijden gaat via de Commissaris Wedstrijden. De wedstrijden op zee zijn minder geschikt voor beginnende ploegen.

coastal-instructie-2023-r-zv-de-amstel-v1-jc.pdf


amstel-logo-met-tekst-en-oprichting

ADRESGEGEVENS

Hobbemakade 122
1071 XW Amsterdam