Werken op het water

Werken op het water

Geplaatst op 28-11-2018  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Wessel Agterhof

De culturele avonden van pachter Joris zijn inmiddels een begrip geworden op onze vereniging. Ook deze winter heeft Joris voor de leden een en ander in petto. Na de wijnproeverij van enkele weken geleden stond op woensdagavond 28 november een lezing van Paulette Mostart en Eveline Renaud op het programma. De twee dames hebben een gedurende een jaar een reis door de havens van Amsterdam gemaakt, bewapend met fototoestel en notitieblok. Ze hebben hun reis vastgelegd in het prachtige boek ‘Werken op het Water’, waarin foto’s en verhalen over de mensen die in de havens werken elkaar afwisselen.

werken op het waterWaterweetjes
Rond de beamer hebben zich ongeveer vijftig leden verzameld. Na een korte aankondiging van Joris delen Paulette en Eveline de microfoon om afwisselend anekdotes van hun reis door de haven te vertellen. Ook hebben de dames een paar leuke feitjes op een rij gezet, zoals dat 25 procent van het oppervlakte van Amsterdam uit water bestaat en dat we 75 kilometer grachten, 1281 bruggen en 14 sluizen kennen. Een beetje roeier kent die feiten wel en heeft zelf een groot deel daarvan gezien of bevaren. Meer geroezemoes ontstond toen werd verteld dat er iedere dag 3500 kilo afval uit de grachten wordt gevist en jaarlijks 12.000 fietsen…

“Thee is voor zieke hoeren”
Paulette en Eveline nemen ons mee langs prachtige foto’s en kleurrijke verhalen. We varen door de overslaghavens, stappen aan boord van loodsboten, klimmen in het ruim van een coaster, kijken mee over de schouder van de havendienst en varen zelfs een stukje mee met een van de rondvaartboten. De anekdotes over de verschillende havenwerkers vallen goed bij de toehoorders. Zo ook hoe de dames zich in een mannenwereld staande moesten houden en leerden dat een kopje thee bestellen niet tot de mogelijkheden behoorde. “Thee is voor zieke hoeren” werd ze bij een bezoekje aan de vletterlieden meegedeeld. Maar, zo werd er gelijk achteraan gemeld, de havenwerkers zijn stuk voor stuk mannen met een klein hartje.

Mooie traditie
De volgende Culturele Avond staat alweer op het programma: het inmiddels traditionele Kerstdiner op woensdag 19 december. Joris waarschuwde de aanwezigen niet te lang te wachten met aanmelden, gezien het maximaal aantal stoelen. Geef daar gehoor aan, want de Culturele Avonden zijn een mooi geschenk van onze pachter. En voor wie ‘Werken op het Water’ heeft moeten missen: het prachtige boek is nog te koop bij de boekhandel en de moeite waard voor onder de Kerstboom.

Culturele avondWerken op 


amstel-logo-met-tekst-en-oprichting

ADRESGEGEVENS

Hobbemakade 122
1071 XW Amsterdam