Wereldkampioen Phaedra schrijft Amstelgeschiedenis

Wereldkampioen Phaedra schrijft Amstelgeschiedenis

Geplaatst op 19-08-2021  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Peter de Graaf

schermafbeelding-2021-08-15-om-21-57-37-610x350Op De Amstel in geen 147 jaar vertoond: een GOUDEN WK-blik door een vrouw getrokken. Een terugblik hoe het zo ver kon komen. En natuurlijk ongelooflijk VAN HARTE GEFELICITEERD.

Phaedra is Grieks en staat voor gloeiend of vlammend. Ik vind het razend vooruitziend van haar ouders om 18 jaar geleden deze overwinning al in haar naam vast te leggen. En er is een mooie vlinder met die naam.

Op de foto: Phaedra van der Molen (rechts) en Lotta van Westreenen (links} en hun race (foto: Thomas Notermans).

Op mijn achtste

koos ik al voor roeien. Maar dat mocht niet. Een aantal andere sporten geproefd, maar dat was het toch niet. Een jaar later mocht roeien wel omdat ik lang genoeg was. Mijn eerste les en eerste haal bij De Amstel kreeg ik van Jesper. Hij sms-de direct om me te feliciteren. Want zijn eerste haal was natuurlijk de basis... Met jeugdroeien aan alles meegedaan. Tot m’n 14de. Toen mocht ik een keer meevaren op de Bosbaan. Tja, verloren dus. Wedstrijdroeien 14/16 en later 17/18. Meestal in de dubbeltwee. De combi met Lotta van Willem III zat er al snel in. Gecoached door Jan Frits de Gans en Wim Koopman. Veel gewonnen tot Corona de regie overnam. Wel blijven trainen en gelukkig werden de regels voor juniores als eerste versoepeld en konden we weer in de boot het water op.

Internationaal

is toch echt heel anders dan een thuiswedstrijd. Gelukkig kon ik op de WK<23 ervaring opdoen in een 4x met Lotta en een 2x van de Hunze. Veel geschreeuw van officials die maar gebrekkig hun talen beheersen. Maar met de focus op de eigen ploeg en race weet je je te isoleren van die wanorde.

Door Corona zat er geen internationaal trainingskamp in, maar we zijn blijven trainen zowel binnen als buiten. Niet ziek geweest dus een prima conditie.
En kennis gemaakt met de coach van Lotta (Hans Lyclama) die de voorbereiding en begeleiding naar deze WK deed. De sprong naar de top is niet puur conditie. Heel belangrijk is de tactiek. Je tegenstanders leren kennen en inschatten. Neem nou de Ieren en Fransen. Beren van meiden met benen als heipalen. Toppers in de start maar daarna vallen ze terug. Maar dat moet je weten. Dat bedoel ik: Niet schrikken van hun start. (Jan Wienese heeft ooit eens verteld op de vraag “Hoe moet je winnen?”: Gewoon voor gaan liggen bij de eerste haal, dan zie je alle anderen en dan voorblijven”. Dat is dus geen ijzeren waarheid - PMdG)

Plovdiv

whatsapp-image-2021-08-15-at-13-04-15Mooie roeibaan maar wel warm -we koelden ons zoveel mogelijk- en erg windgevoelig. We hebben mee-, tegen- en zijwind gehad. Vooral in de voorwedstrijden irritant. Maar door steeds bij te blijven op een 2de/3de positie werd de finale bereikt. En weer waren de tegenstanders fysiek een stuk forser. “Moet ik daar van kunnen winnen”? In die finale gingen de Italianen er weer plankgas van door. Geen zorg want halverwege was hun batterij leeg. Sparrend met de Grieken, Ieren en Fransen vulden we het middenveld. De tactiek was en bleef contact houden met de kop van het veld, geen licht laten vallen, handhaven op 2e en 3de plek en de laatste 500 alles geven. We keken niet meer uit de boot, maar hoorden dat eerst de Grieken moesten lossen, toen de Ieren en samen met de Fransen op de meet afvlogen.
We hadden een blik, dat stond vast, maar nou nog welke? En dan hoor je GOUD! Felicitaties alom, van onbekenden en bekenden. Tranen van geluk. Echt, Je leeft even in een andere wereld. De beste race van mijn leven. Dat vergeet je nooit meer. En het recept? Zorg dat je 1% beter bent dan de rest. En dat waren we!!!

En dan

naar de dopingcontrole. Afknapper, duurde meer dan twee uur terwijl de rest al een feestje bouwt. Maar dat heb ik ingehaald. We zijn ‘s avonds nog de stad in geweest. Oude Romeinse vesting met dito historische bouwwerken. En dan terug naar huis. Surprise thuis met veel vrienden, ploeggenoten en super trotse ouders. De medaille ligt op tafel. Iedereen, die langskomt zal 'm zien.
Nee, een prijzenkast heb ik nog niet getimmerd.

Eerst even met vakantie

Ik ga er een dikke week tussenuit. In september ga ik weer aan de haal. Het EK Junioren in München wil ik zeker niet missen. Wordt in de skif want Willem III gaat daar niet naar toe. En met mijn succesvolle Vossius diploma ga ik nu aan de studie. “Liberal arts and sciences” in Amsterdam. Wat dat is? Zoek maar op. En nee, vooralsnog niet naar een studentenroeivereniging. Ik blijf bij De Amstel.

Phaedra, nogmaals van harte, wat een topprestatie.
Nog heel veel gloeiend succes in de boot en met je studie.

Peter de Graaf


amstel-logo-met-tekst-en-oprichting

ADRESGEGEVENS

Hobbemakade 122
1071 XW Amsterdam