Verslag Youth Regatta

Verslag Youth Regatta

Geplaatst op 07-07-2021  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Iza Scheen

De DIYR (Dutch International Youth Regatta) was in het weekend van 3 & 4 juli. Het was voor ons weer de eerste wedstrijd na een lange tijd. Wij hadden een paar sparwedstrijden gehad, maar zo’n grote wedstrijd was voor ons weer even wennen. De spanning die de dag van tevoren door je lijf giert hebben wij al een lange tijd niet meer gevoeld.

schermafbeelding-2021-07-07-om-20-40-22Wij deden op zaterdag mee in de categorie M18 2x en op zondag deden wij mee in de categorie M18 4*. Wij deden mee aan de Broken 2km, dit was voor ons een nieuw soort wedstrijd. Bij de broken 2km ga je eerst 1km hard en daarna ga je dan 500m rustig varen, hierna moet je de volgende sprint starten van 500m.

Op de zaterdag waren wij anderhalf uur van tevoren aanwezig om alle onderdelen van de boot te checken en samen met onze coach de tactiek te bespreken. Een half uur van tevoren stapten wij in onze boot en roeiden wij naar de start. Bij de start moesten wij nog lang wachten totdat wij aan de beurt waren. Om ons heen zien wij de tegenstanders en hierdoor raak je steeds onzekerder over jouw kunnen. Wij zeggen dan tegen elkaar “deze mensen zien er zo sterk en groot uit dit gaan wij nooit winnen, zij zijn zoveel beter”. Door het lange wachten raakten wij in gesprek met nog een andere twee die in dezelfde ronde startte, blijkbaar hadden zij precies dezelfde gedachten.

Na een tijdje wachten hoor je dan eindelijk dat je klaar mag gaan liggen, de spanning wordt steeds groter. Wij kijken om ons heen en zien dat iedereen in spanning zit. Na het startsignaal proberen wij zo snel mogelijk weg te gaan, wij proberen meteen al voor te liggen. Wat ook lukt met een gat van 4.32 seconde komen wij als eerst over de 1000m lijn. Vermoeid maar blij zijn wij ons al aan het klaarmaken voor de 500m sprint. Bij de 500m sprint is onze start net wat minder, hierdoor konden wij niet heel snel weg komen. Zo liggen wij in eerste instantie niet voor, hierdoor liep de druk om nog harder te roeien op. Wij hadden met onze coach afgesproken bij welk punt wij een eindsprint zouden inzetten. Dit was dan ook precies het juiste moment en tijdens onze eindsprint haalden wij de twee boten die voor ons lagen in. Net op het nippertje kwamen wij als eerst over de finish met maar 0.38 seconde verschil. Wij mochten naar het erevlot toe roeien en hier onze blik in ontvangst nemen. Dit was een ervaring om nooit meer te vergeten.

schermafbeelding-2021-07-07-om-20-40-52Op zondag startten wij nog een keer, maar dan in de categorie M18 4*, het was een instap viertje. Hierdoor hadden wij nog meer spanning, maar tijdens het oproeien voelden wij dat het goed ging en werden wij zelfverzekerder.
Toen wij klaar lagen voor de start, duurde het enkele minuten totdat het startsignaal kwam. Deze minuten waren zenuwslopend, je zag je tegenstanders liggen en zo zat je te kijken welke plek wij ongeveer zouden behalen. Wij hoopten allemaal dat wij niet als laatste zouden eindigen. Bij het startsignaal schoten wij vooruit, wij hadden een goede start en hoorden van ons stuurtje dat wij al snel voor lagen. Wij cre erden een steeds groter gat en wij kwamen ook hier weer als eerste over de 1000m lijn. Wij kwamen maar liefst 3.82 seconde eerder over de finish dan de tweede boot. Wij waren erg blij en ook zo vermoeid, iedereen was kapot en wij zaten allemaal uitgeput in de boot en nog wetende dat wij nog 500m moesten roeien. De 500m start was een beetje chaotisch, maar het verliep goed. Wij merkten allemaal dat wij alles al hadden gegeven, maar wij zette door. Dit was nog een spannende race, maar uiteindelijk kwamen wij als eerst over de finish. De blijdschap was groot bij ons en wij waren trots op ons zelf, wij hadden het gewoon gedaan. Met een lach op ons gezicht roeiden wij naar het erevlot toe waar wij een blik en een beker in ontvangst mochten nemen.

Het was een geweldig weekend en wij zijn nog meer ervaringen rijker.

schermafbeelding-2021-07-07-om-20-41-08


amstel-logo-met-tekst-en-oprichting

ADRESGEGEVENS

Hobbemakade 122
1071 XW Amsterdam