Paul Sterk overleden

Paul Sterk overleden

Geplaatst op 01-12-2019  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: René Visser

paul-sterk-1Zaterdag 30 november jl. is Amstellid Paul Sterk na een lang ziekbed overleden. Paul is slechts 69 jaar geworden. Het roeien had hij als juniorlid geleerd bij roeivereniging Naarden en later werd hij actief lid bij studentenvereniging Nereus. In 1998 werd hij lid van onze vereniging en vanaf het begin was hij een actief Amstellid. Als roeier vooral in de veteranen dubbelvier waar hij de grote initiator van was. Maar daarnaast deed hij vele klussen voor de vereniging en waarmee hij liet zien dat hij een veelzijdig en persoon was met hart voor de vereniging.

Als Paul niet bezig was met het roeien dan was hij voor zijn werk (het was eerder een passie dan werk) regelmatig in het buitenland, vooral in Sierra Leone waar hij actief was voor Artsen zonder Grenzen. Als professioneel hulpverlener heeft hij de Mind Spring methodiek ontwikkeld en verder  uitgewerkt. Hij heeft veel mensen daarin opgeleid en zo passen velen zijn methodiek tot op de dag vandaag toe. Paul kon na de roeitrainingen over dit onderwerp enthousiaste verhalen vertellen. Het opleiden en coachen van mensen zat duidelijk in zijn bloed. Hij was een zeer betrokken en inspirerende coach voor de jeugd en heeft menig junioren lid begeleid bij het wedstrijdroeien.  

Door zijn ervaringen als wedstrijdroeier en coach was hij een waardevol en kritisch lid van de materiaalcommissie: altijd oplettend, zijn mening vol overtuiging naar voren brengend, onderbouwd met argumenten. Hij had veel kennis van roeimateriaal, het gebruik daarvan en het afstellen van boten. Dit was niet alleen waardevol voor onze wedstrijdboten en wedstrijdroeiers maar ook het recreatief materiaal met name het C-materiaal vond hij belangrijk zodat veel Amstelleden profijt van zijn kennis en kunde hadden.  

Jarenlang zat Paul in de websitecommissie, vooral in de rol van ‘webtechneut’ zoals hij zichzelf noemde. Hij zorgde ervoor dat de website in de lucht bleef en goed functioneerde. Daarnaast was hij fotograaf en heeft hij veel foto’s gemaakt voor de Amstelsite, waarbij hij diverse artikelen aanleverde. Op zijn vele reizen in het buitenland maakte hij vooral mooie portretfoto’s van mensen zoals in Afghanistan en Nepal. Velen herinneren zich nog de verenigingsavond waarop hij een mooie presentatie hield van zijn foto’s uit Nepal.

Bij de Amsterdam World Ergohead is Paul een aantal jaren dj geweest. Hij hielp ook mee met het opbouwen en vele andere klussen rondom deze wedstrijd. Bij de (ver)nieuwbouw in 2010 en 2011 deed hij actief mee met diverse vrijwilligersklussen. Als lid van de materiaalcommissie heeft hij flink gepuzzeld aan de nieuwe indeling van de botenloods en hij heeft ervoor gezorgd dat er nieuwe botenstellingen kwamen. Tot op de dag van vandaag profiteren wij hier nog steeds van. Ook is hij actief geweest in het regelen en aanleggen van de nieuwe steigers voor de motorboten in ons jachthaventje.

Vorig jaar werd Paul ziek. Er volgden diverse behandelingen en ziekenhuisopnames en zijn huis werd aangepast voor een rolstoel en scootmobiel. Zijn laatste bezoek aan De Amstel was bij festiviteiten rond het de 145-jarig bestaan. Hij vond de nieuwe vlotten geweldig en een aanwinst voor de vereniging. Bij de bezoeken aan hem had hij tot het laatst interesse in De Amstel. Hij was oprecht geïnteresseerd in het wel en wee van de club en haar leden. Het contact met de club gaf hem ook een mooie afleiding. Filmpjes die we doorstuurden van Amstelploegen bij wedstrijden werden met zijn kritische blik als coach bekeken en doorgenomen.

De Amstel verliest een bijzondere roeier, coach, klusser en inspirerende Amstellid. We zullen hem missen.

paul-sterk-2

Paul op zijn vertrouwde plek op boeg in de 4x+


amstel-logo-met-tekst-en-oprichting

ADRESGEGEVENS

Hobbemakade 122
1071 XW Amsterdam