Midweekroeien, door de week of op zondag?

Midweekroeien, door de week of op zondag?

Geplaatst op 01-03-2023  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Aafke Gorter, Annelies Konijnenbelt, Astrid Coppens, Carine Hoogveld, Jan Scheltens

Midweekroeien, door de week of op zondag?

 

In principe is midweekroeien het maken van tochten midden in de week, buiten het weekeinde dus. Dat hoeft niet per se op woensdag te zijn, maar kan ook op andere weekdagen.

Bovendien zijn we vorig jaar begonnen met een toertocht op zondag, om degenen die door de week werken ook een keer de kans te geven om met ons mee te gaan. Midweekeinderoeien, zeg maar. De zondagstochten waren vorig jaar een groot succes en daarom doen we dit jaar er weer een.

Het leuke van midweekroeien is dat je toertjes maakt naar plekken waar je normaliter niet komt wanneer je in het weekeinde traint en op en neer naar Ouderkerk roeit. Met midweekroeien zijn er tochten door de stad, waarbij je ook nog ’s veel informatie krijgt over de architectuur en de geschiedenis om je heen. Ook gaan we de stad uit, naar het Ilperveld bijvoorbeeld, naar Vinkeveen of Broek in Waterland. Dat zijn flinke tochten waar de hele dag voor wordt uitgetrokken. We wisselen om de twintig à dertig minuten van roeien naar sturen en andersom. Als we met z’n vieren in een wherry zitten elke dertig, met z’n drieën elke twintig minuten. Soms leggen we daarvoor ergens aan maar als dat niet kan, wisselen we in de boot.

We roeien meestal in wherry’s. Dat zijn weliswaar trage, zware boten, maar ze zijn heel stabiel en we kunnen in principe vrijwel overal aanleggen. En je kunt er goed in wisselen als je ergens níet kunt aanleggen. Bovendien gaan er altijd een heleboel tassen met eten en drinken mee, want vaak gaan we ergens uitgebreid picknicken. Iedereen neemt iets mee - wat dan ook - en deelt dat met de anderen. Dat past allemaal prima in de wherry’s. En ach, we roeien toch niet zo hard want we moeten aan het einde van de middag nog genoeg energie over hebben om weer thuis te komen.

Maar af en toe wordt er ook in een C4 geroeid. Die gaat weliswaar harder, maar de hardroeiers moeten toch op de anderen wachten als de hele ploeg in een sluis geschut moet worden. Op de zondagstocht gebruiken we waarschijnlijk enkele C4’en omdat we onderweg voldoende plekken hebben om even aan te leggen voor het wisselen. We roeien trouwens altijd min of meer in formatie. Want 'samen uit, samen thuis'.

Ga vooral eens mee op een midweektocht, door de week of op zondag. Dan kun je zelf ervaren waarom vele mensen al jaren zo enthousiast zijn over onze tochten.

Op woensdag 15 maart roeien we onze eerste tocht. Een korte, naar Wittenburg. Om ons warm te roeien. En de smaak te pakken te krijgen.

Zie de jaarplanning op de site of op het mededelingenbord. Als je op onze mailinglijst wilt komen om op de hoogte gehouden te worden, of als je je wilt opgeven voor een tocht, mail dan naar midweekroeien.amstel@gmail.com.

 

We zien je graag!

Aafke Gorter
Annelies Konijnenbelt
Astrid Coppens
Carine Hoogveld
Jan Scheltens

Midweekroeien


amstel-logo-met-tekst-en-oprichting

ADRESGEGEVENS

Hobbemakade 122
1071 XW Amsterdam