Masterclinic: leerzaam en gezellig

Masterclinic: leerzaam en gezellig

Geplaatst op 04-02-2023  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Marjolein Dohmen

Zondag 22 januari kwamen bijna alle master wedstrijdploegen samen in de sociëteit voor het eerste deel van de Masterclinic. Deze clinic is opgezet om wedstrijdmasters een impuls te bieden in ontwikkeling richting het wedstrijdseizoen. Mieke, Liesbeth, Elze en ik organiseren de clinic en hebben na uitgebreid brainstormen bedacht dat deze uit twee delen bestaat. Te beginnen met deel 1: Videoanalyse.

Tijdens deze eerste clinicdag roeiden alle deelnemende ploegen voor op de Racebaan (het roeiwater tussen restaurant Het Kalfje en de Rozenoordbrug). Vanaf een catamaran, geleend van Willem III, zoefden mijn zwager (de kapitein) en ik mee met elke ploeg om beeldmateriaal te ‘schieten’. Met behulp van een ‘gimbal’, een ding dat zorgt dat je stabiel kan filmen vanaf de telefoon, werd elke ploeg uitgebreid gefilmd.

Terug op de vereniging zaten coaches Jan Frits, Liesbeth, Frédéric en Anneloes klaar om de ploegen te voorzien van coaching door videoanalyse. Eens goed jezelf, maar ook de ploeggenoten bestuderen kan heel wat inspiratie bieden voor de komende trainingen. Het haalt de sterke punten van elke ploeg naar voren, en laat daarnaast zien waar ontwikkelpunten (en dus kansen!) liggen. Ook werd de balans opgemaakt: hoe gaat het binnen de ploeg, waar liggen uitdagingen en welke doelen worden gesteld (en hoe werk je daar als ploeg naartoe).

Terwijl de ene ploeg gecoacht werd, kletste andere ploegen eens uitgebreid bij onder het genot van thee en koffie. Het was niet alleen een nuttige dag, maar ook een heel gezellige dag. Normaal gesproken zien we enkel met wedstrijden de wedstrijdploegen zo samen. Het verenigingsgevoel was volop aanwezig. Steeds meer tevreden geluiden volgden elkaar op: “heel fijn om gecoacht te worden, kijk nu al uit naar de volgende training”, “wat gezellig zo samen in de sociëteit” en “zo hadden we het niet eerder bekeken, wat een leerzame invalshoek”.

Met een nieuwe impuls komen nieuwe gebruiken. Zo begreep ik van één van de ploegen dat ze nu standaard een kwartier eerder in de loods staan om een warming-up te doen alvorens in de boot te stappen “even wennen hoor”, “dat komt door jou (knipoog)”. Ha, geef mij maar de schuld, dat is goed. Ik vind het heel waardevol om te zien hoe ploegen er gelijk mee aan de slag gaan.

Voor alle deelnemende ploegen: dank voor jullie openheid en enthousiasme. We zien elkaar weer tijdens deel 2 van deze clinic, op zondag 12 februari. Nu al zin in!

roeiclinic-1

roeiclinic-2

roeiclinic-3


amstel-logo-met-tekst-en-oprichting

ADRESGEGEVENS

Hobbemakade 122
1071 XW Amsterdam