Koning Wintertocht revisited

Koning Wintertocht revisited

Geplaatst op 27-02-2019  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Her Grimbergen

Zondag 9 december 2018. Eindelijk weer de traditionele Koning Wintertocht van onze roeivereniging (bekijk hier de foto's). Het is een drukte van jewelste, aanvankelijk zelfs met meer inschrijvingen dan boten beschikbaar waren. Een wachtlijst was er zelfs voor aangelegd. Maar gelukkig werden de belangstellenden niet teleurgesteld. Een kersverse toercommissie weerstond de vuurproef met glans. Dank!

Naar de boten
Het is rond de klok van 11.00 uur als de deelnemers de routebeschrijving van de toercommissie ontvangen en naar de boten gaan. We stapten in de ons toegewezen boot en via de Boerenwetering begon een route die ons naar de mooiste gebieden van Amsterdam voerden. De Schans en de Uylenburgergracht voeren ons uiteindelijk naar Hanneke Booms. Aldaar, in de schaduw van NEMO, leggen we behendig onze boten aan voor de aangekondigde “Glühwein”-stop. Op tafels lag het resultaat van de noeste ochtendarbeid van de toercommissie.

Het rijke verleden van de stad
Als zich meer boten gaan verdringen voor de aanlegsteigers van Hanneke Booms, besluiten wij om weer op weg te gaan. De tocht langs de Nieuwe Vaart voert ons langs de oude eilanden Wittenburg en Kattenburg met de overblijfselen van de oude werven en de 17e eeuwse VOC-pakhuizen, waarna we langs Uylenburgh het centrum van de stad ingaan. Eenmaal op de Amstel laten we de roeivereniging De Hoop links liggen. Boordroeiers van Nereus vergezellen ons tot het moment dat we de Kramerbrug signaleren en de laatste etappe van onze tocht afleggen: het Amstelkanaal en, uiteindelijk, de roeivereniging.

Erwtensoep
Dáár aangekomen wachtte ons de ultieme verrassing: erwtensoep met roggebrood en katenspek. Van onze afwezigheid hadden Joris de Wijs en de zijnen gebruik gemaakt om de tafels afgeruimd te hebben. Een grote pan erwtensoep stond ervoor in de plaats en met gemak werden de borden opgeschept. Aan tafel gekomen praten we na en horen we de enthousiaste verhalen. Als ik de sociëteit verlaat praat ik nog even met Joris na en maak hem mijn complimenten voor de wijze waarop hij de catering heeft geregeld. De laatste ploegen komen binnen...

 


amstel-logo-met-tekst-en-oprichting

ADRESGEGEVENS

Hobbemakade 122
1071 XW Amsterdam