Verslag Koning Wintertocht 2019

Verslag Koning Wintertocht 2019

Geplaatst op 09-12-2019  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Florrie de Pater

De roeiers die van ver kwamen, waren er het eerst, de Belgische ploeg met eigen boten; zo vroeg dat er nog niemand van de organisatie was. Gelukkig is er altijd wel iemand die het hek weet te openen om de boten binnen te laten. Jammer dat de barman zich versliep en dat de koffie en thee dus later dan gedacht werd geserveerd. Dat werd in de middag goedgemaakt met een paar flinke pannen snert.

KWT2019

Er was een roeiverbod uitgevaardigd bij De Hoop, windkracht 5 a 6 met windstoten tot 8. De helden van De Amstel gingen gewoon het water op alsof er niets aan de hand was. Koning Wintertocht afblazen? Geen sprake van. En dat was maar goed ook. Om 11 uur brak de zon door een veelkleurig grijs en woest wolkendek.

Een sliertje boten zouden de tocht varen, 17 van De Amstel, 2 eigen boten en 8 van de Hoop. Bij de Hoop werden de gasten geweldig ontvangen met koffie, thee en cake. Paula, commissaris roeien, was er voor alle vragen en problemen. De eerste boten gingen al van start om 10.30 uur. Nog een paar spatjes regen, maar voor de rest was het genieten. Met dit winterlicht met zon tegen een donkere lucht is Amsterdam op z’n mooist. En gelukkig varen de meeste rondvaartboten nu in de avonduren langs de lichtobjecten, dus heel druk was het niet. Met de windstoten, die je met rimpelige vlagen aan zag komen, was het soms lastig koers houden. Vooral met wisselen in de boot zag de argeloze toerist niet zelden een boot dwars op een van de grachten liggen. Een lager walletje wilde ook nog wel eens geschieden als de wind een langzame wherry te grazen nam.

Alle boten waren voor 14.30 uur binnen. De snert werd al eerder aan hongerige vroegkomers geserveerd. De societeit zat helemaal vol. De snert, het roggebrood en spek gleden soepeltjes naar binnen na deze flinke roeitocht. Wessel sprak namens het bestuur de menigte nog even toe en Bram, die na drie jaar de toercommissie verlaat, kreeg een daverend en verdiend afscheidsapplaus. Zoals gebruikelijk ontvingen we van Isala een mooi aandenken: een schilderij van een lepelaar met een verhaaltje ernaast. De lepelaar, die alweer sinds een paar jaar bij de Sloterplas broedt, kan niet in het rijtje ontbreken.

Het was alweer voor de vijfde maal dat we als Isala deelnamen aan de inmiddels  klassieke  Koning Wintertocht van de RV De Amstel , met dit jaar meer contact over weer tussen de leden van Isala en de leden van de Amstel, maar ook met leden van de Hunze, Barendrecht en Voorne Putten. Met het aanbieden van onze jaarlijkse Isala tegel met de watervogel schildering en het passend gedicht proberen we uit te dragen  dat wij het meedoen aan de Koning Wintertocht  ervaren als het bezoeken van de Roeivrienden van De Amstel en niet  het reserveren van een roeibankje bij een commerciele organisatie…en  is het niet zo dat je bij het bezoeken van goede vrienden altijd “”iets”” bijzonders probeert mee te  nemen en ze  ook uitnodigt om ook eens  een tegen bezoekje af te leggen…?

Een prachtig fotoverslag van de Koning Wintertocht 2019 is hier te vinden.

Uitnodiging van RV Isala 

We nodigen de toerroeiers van De Amstel gaarne uit om in het komend jaar mee te doen aan de Rijn IJssel Regatta, de RIJM 2020, op zondag 17 mei 2020, het staat in de marathon toerkalender. Het is een rivier roeitocht (vorig jaar150 deelnemers) over de NederRijn en de IJssel, van VADA Wageningen naar Isala Zutphen over 67 km met een zestal wisselpunten, zie de website  www.rijnijsselmarathon.nl

KWT2019-Lepelaar


amstel-logo-met-tekst-en-oprichting

ADRESGEGEVENS

Hobbemakade 122
1071 XW Amsterdam