Historie op de Amstel: Karolien Florijn krijgt de Gouden Riem

Historie op de Amstel: Karolien Florijn krijgt de Gouden Riem

Geplaatst op 07-01-2024  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Algemene zaken

Onze vereniging viert dit jaar haar 150-jarig bestaan en in die tijd is vele malen historie geschreven. Hoe geweldig is het dan dat voorafgaand aan de nieuwjaarsreceptie, die de start van het jubileumjaar is, de Gouden Riem na maar liefst 20 jaar wordt overgedragen aan een nieuwe supergetalenteerde skiffeur. Historie wordt geschreven op De Amstel en we waren er getuige van!

Als voorzitter van de stichting de Gouden Riem nam oud Gouden Riem houder en tevens Amstel-erelid Jan Wienese het woord. Hij liet doorschemeren dat de skiffeurs in het comté, allen (oud) houders van de ereprijs het niet altijd eens zijn in de overleggen die ze voeren. Maar voor de nieuwe houder was er geen discussie: met moest en zou Karolien Florijn worden. Tweevoudig wereldkampioen en groot kanshebber voor Olympisch goud in de skiff.

Marit van Eupen, tot vandaag bijna twintig jaar houder van de Riem, nam het woord van Wienese over om tot de officiele overdracht over te gaan. Inmiddels was de riem zeer stijlvol door de twee -in het goud gestoken- broers van Karolien op het podium gebracht en kon Van Eupen haar stortvloet aan complimenten over Florijn storten. Van Eupen heeft Florijn jarenlang gevolgd en haar zien groeien tot de toproeister die ze geworden is en gaf aan enorm trots te zijn om haar als opvolger de Gouden Riem te mogen overhandigen.

Die overdracht vond plaats onder toeziend oog van een cameraploeg van Hart van Nederland, diverse fotografen, een trotse familie Florijn en vele, vele genodigden. De Gouden Riem heeft een nieuwe houder. Voor hoe lang de riem in haar eigendom blijft weten alleen de leden van de stichting. Het is aan Jan Wienese, Frans Göbel, Marit van Eupen en Karolien Florijn om de skiffeurs nauwlettend te volgen en te zien wie een waardige nieuwe  houder zal zijn. Of dat wederom 20 jaar zal duren weet niemand, maar er is meer talent dan ooit in de eenmansboot...

Over de houder van de Gouden Riem

Karolien Florijn kwam voor Nederland uit bij de Olympische Zomerspelen 2020 en won daar een zilveren medaille in de vier-zonder. Eerder behaalde ze in hetzelfde nummer zilver op het WK 2019 in Ottensheim. Bij de Europese Kampioenschappen van 2022 won Florijn goud in de skiff, evenals bij de Wereldkampioenschappen 2022.

Bij de EK van 2023 in het Sloveense Bled wist Florijn haar titel met succes te verdedigen door opnieuw met groot vertoon van macht de winst te pakken. De, in 2022, 24-jarige Florijn werd als eerste Nederlandse roeier ooit wereldkampioen in de skiff.

Karolien Florijn is aangesloten bij Die Leythe in Leiden en Amsterdamsche Studenten Roeivereeniging Nereus in Amsterdam.

En wie waren haar voorgangers?

Janus Ooms sinds 1892
Frits Eijken sinds 1921
Bert Gunther sinds 1929
Jan Wienese sinds 1968
Frans Göbel sinds 1989
Marit van Eupen sinds 2006
Karolien Florijn sinds 2024

In de media

NOS
Hart van Nederland (Late editie van zondag 7 januari, vanaf 5.30 minuten)
Telegraaf
Omroep West
NLroei
Sportgeschiedenis

gouden-riem-2024-1

Jan Wienese kondigt de 'ceremonie protocollaire' aan

gouden-riem-2024-2

Marit van Eupen (midden) staat op het punt de gouden riem aan Karolien Florijn over te dragen

gouden-riem-2024-3

Van oud naar nieuw, van links naar rechts: de houders van de Gouden Riem

gouden-riem-2024-4

En hier gaat het sinds 1892 om: eregoud waar je een uitzonderlijk goede skiffeur voor moet zijn

gouden-riem-2024-5

Jeugdleden Anastassia Rafailaki en Coco van Essen poseren met hun nieuwe idool

Fotografie: René Visser en Evert Vogel


amstel-logo-met-tekst-en-oprichting

ADRESGEGEVENS

Hobbemakade 122
1071 XW Amsterdam