In Memoriam Willem Groot

In Memoriam Willem Groot

Geplaatst op 28-03-2021  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Erik Kraak

whatsapp-image-2021-03-31-at-08-25-05Tot ons onmetelijke schrik en verdriet overleed op 26 maart de kleine grote Willem Groot. Klein van stuk, maar groot in zijn betekenis voor de Amstel. Een terecht Lid van Verdienste.

De meeste Amstelleden zullen hem kennen als onverschrokken stuurman. Hij stuurde ons een jaar of 30 in de mannen veteranen acht. Talloze keren stuurde hij ons messcherp over De Amstel tijdens Heineken, Head en Novembervieren en alle andere wedstrijden die er langs kwamen, er genoegen in scheppend zo scherp langs de bruggen te sturen dat we er van schrokken. Gelukkig raakten we daaraan gewend. Ook veel buitenlandse wedstrijden was hij van de partij. De bezetting van de acht wisselde wel eens, maar Willem was de constante factor. Je kon altijd een beroep op hem doen. Kou, wind of regen, Willem was van de partij. Dik ingepakt kroop hij in de stuurstoel en zweepte ons op met zijn “Yeah” of zijn ritmisch getik op het boord van de boord. Ritme kon hij als drummer natuurlijk als de beste aangeven. Ook veel damesploegen heeft hij gestuurd.

Er waren een aantal periodes dat Willem ons niet kon sturen door zijn nierproblemen, maar zelfs toen bleef hij zoveel mogelijk sturen. Ik herinner me dat we in Keulen meededen aan de FISA Masters en dat Willem buikspoeling moest doen. De spoelvloeistof werd in de zon op het dashboard van de auto op temperatuur gebracht, Willem spoelde en stapte dan weer gewoon de boot in. Jammer genoeg lukte het sturen de laatste jaren steeds minder. Willem was een binnenvetter en praatte niet graag over zijn minder wordende gezondheid, maar hij bleef wel altijd betrokken bij zijn ploegen en ging uiteraard de diners na de Head mee om te eten.

Op Amstel was hij ook jaren het secretariaat op de Ergohead, onderdeel van het LAC en was hij de onvermoeibare kracht achter E-captain en het aanvragen voor schone sportverklaringen.

Een stille kracht die je op alle roeifoto’s alleen op de rug zag, maar die onmisbaar was. Willem zal zeer gemist worden door ons allen. We wensen zijn familie heel veel sterkte met het verwerken van dit verschrikkelijke verlies.

vet-8-met-willem-groot

Het afscheid van Willem vindt op woensdag 31 maart in besloten kring plaats. De Amstel verzorgt een bloemstuk en zal die dag de verenigingsvlag half stok voeren. 

 

Op de foto rechtsboven: op woensdag 31 maart hangt de verenigingsvlag halfstok ter ere van het afscheid van ons lid van verdienste (en nog zoveel meer) Willem Groot 
Op de foto's hieronder: Willem tijdens het traditionele Headdiner met zijn acht, waar hij de Heinekenglazen uitdeelt

whatsapp-image-2021-03-28-at-11-44-48

whatsapp-image-2021-03-28-at-11-44-48-1

 


amstel-logo-met-tekst-en-oprichting

ADRESGEGEVENS

Hobbemakade 122
1071 XW Amsterdam