Het recept voor succes

Het recept voor succes

Geplaatst op 26-05-2019  -  Categorie: Columns  -  Auteur: Doris Muda

Kippengaas is in principe bedoeld om kippen in het hok te houden, maar wij hebben het gebruikt om de ganzen uit de hortensia’s te houden in een manhaftige, maar misschien wel vergeefse poging om het botenperron weer een beetje in zijn oude glorie te herstellen. Ooit stond hier een agave van wel een meter breed met dreigende, vlijmscherpe bladen. Hadden wij die nog maar; daar hadden die schijtganzen niet van terug gehad.

Lang geleden werd de tuin onderhouden door de echtgenote van de bootsman en niemand haalde het in zijn hoofd om door haar bloeiende borders te lopen, al ging het wel eens fout tijdens de jeugdwedstrijden. Ook toen al. Sinds de verbouwing is er nauwelijks nog tuin over en wat rest, is een woestenij met voornamelijk brandnetels en een enkel kaal stukje langs de gevel. En juist die warme plekjes tegen de gevel zijn heel aantrekkelijk voor de ganzen die hun intrek hebben genomen in onze kom.

Dit bijzondere gebouw verdient een chiquere omlijsting en daarom hebben wij in overleg met het bestuur wat nieuwe planten neergezet. Geen groente dit keer, maar gewoon vaste tuinplanten. Na een ochtend ploeteren zag het er best aardig uit, maar de ganzen waren er niet blij mee. De volgende dag al waren de hortensia’s behoorlijk gehavend. Vandalen! Vandaar dat gaas om de borders. Niet bepaald het beeld dat wij voor ogen hadden, maar misschien wordt het nog wat. De bodembedekkers vallen minder in de smaak bij de ganzen, maar die worden daarentegen weer vertrapt door leden die hun boot naar buiten brengen. Maar wij wanhopen nog niet.

Op zondagochtend zag ik een gans liggen op het blauwe dekzeil van een motorbootje met naast zich een groot, wit ei. Ik ben geen natuurvorser en al helemaal geen vogelaar, dus heb ik even gegoogled. Ganzen leggen ongeveer vijf eieren. Zij leggen één ei per dag en beginnen pas met broeden als alle eieren gelegd zijn. Dit kan dus het begin zijn van een nieuw nest! Dat wordt een dilemma voor die arme booteigenaar. Gaat hij het prille geluk verstoren of laat hij zijn bootje vier weken liggen? Om ganzeneieren te rapen, heb je toestemming nodig van de landeigenaar. Die moet op zijn beurt weer een ontheffing hebben. Ai, heeft ons bestuur dit wel goed geregeld? De smaak van ganzeneieren is iets intenser en romiger dan van kippeneieren. Je kunt ze koken en bakken, maar ze moeten in ieder geval goed gegaard uit veiligheidsoverwegingen. Opeten dus. Probleem opgelost. Wie heeft er nog een goed recept voor Joris?


amstel-logo-met-tekst-en-oprichting

ADRESGEGEVENS

Hobbemakade 122
1071 XW Amsterdam