Havendiner: het wekelijkse diner voor vluchtelingen en Amsterdammers

Havendiner: het wekelijkse diner voor vluchtelingen en Amsterdammers

Geplaatst op 13-11-2023  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Hans Vendrig

Beste leden van De Amstel,

Sinds ruim een jaar serveert de “Stichting Havenstraat” in de sociëteit van De Amstel diners aan vluchtelingen, met en zonder status, en Amsterdammers, de zogenoemde “Havendiners”.

Sinds november 2015 organiseren de vrijwilligers elke maandag een Havendiner voor 80 vluchtelingen en 20 à 30 gasten van de donateur van de avond, studenten of scholieren, die wij voor het gemak ‘Amsterdammers’ noemen. 

Afgelopen juni vierden zij het 250e diner met 150 vluchtelingen en 150 Amsterdammers in het Tropeninstituut!

Sindsdien gaan de diners natuurlijk elke maandag door (behalve in de zomervakantie). Dat is maar goed ook. Nog nooit waren er zoveel vluchtelingen in Amsterdam! Daarom zijn er ruim 40 Havendiners per jaar.

De Havendiners zijn  vrolijke avonden waarop  vluchtelingen (asielzoekers of Oekraïners) en  Amsterdammers elkaar in een informele omgeving ontmoeten, met gerechten uit de wereldkeuken en soms een kinderprogramma. Na het diner dansen de vluchtelingen hun Oekraïense, Syrische, Iraakse, Afghaanse, Koerdische en Eritrese dansen. De Amsterdammers proberen dan mee te doen.

Voor de Amsterdammers worden de vluchtelingen in één avond van aantallen tot mensen. Vooroordelen verdampen, contacten worden gelegd.  Aan het einde van de avond gaat iedereen voldaan, vrolijk, verrijkt en iets meer geïntegreerd weer naar huis. 

Veel meer informatie staat op www.havendiners.nl .

Wat vinden onze gasten ervan?

  • Anne (woonbegeleidster van het COA in de noodopvang in Amsterdam Zuidoost), die de asielzoekers uitnodigt voor de diners, zegt het zo mooi:

‘De Havendiners zijn razend populair bij onze bewoners. Zij genieten enorm. Even uit ons gebouw naar de stad, lekker eten, dansen op hun eigen muziek en dat samen met Amsterdammers! Zij kijken er echt naar uit en kleden zich feestelijk voor de diners. Het is prachtig hoe vrolijk onze bewoners na het diner weer thuiskomen. Er circuleren nog dagen foto’s en filmpjes hoe mooi het allemaal was.

  • Een Oekraïense vrijwilligster, die een diner bezocht met Oekraïense gasten, mailde mij:

Thank you again for such a wonderful evening.
I got a million messages where Ukrainian people were sharing how amazing it was.
And just now, I got some photos …. and almost started crying: these people got back a normal life for three hours, they are so fulfilled.
Thank you for this
.’

  • Drie Amsterdammers mailden:

‘Dit was de mooiste avond van de afgelopen 10 jaar!’

‘Als iedereen dit eenmaal meemaakt, is het probleem opgelost.’

‘Ik heb voor het eerst sinds jaren weer gedanst!’

 Daar doen wij het voor!

 

Locatie

De Havendiners waren vanaf eind 2015 in het Haarlemmermeerstation. Sinds september 2022 zijn de diners in de prachtige sociëteit van de Roei- en Zeilvereniging De Amstel.

Gasten

Elk diner is met: 20 à 30 gasten van de donateur van de avond, studenten of scholieren, en om de week:

  • 80 tot 100 Oekraïners, of
  • 80 tot 100 asielzoekers voornamelijk uit het Midden-Oosten en Afrika (Syriërs, Afghanen, Irakezen, Iranezen, Jemenieten, Turken, Eritreeërs, Somaliërs, Soedanezen, Nigerianen en soms ook Oeigoeren, Russen of Chinezen).

De studenten en scholieren gaan voor hun diner op excursie naar de noodopvang in Amsterdam Zuidoost, waar 900 asielzoekers wonen.

Het programma

De avond verloopt voor de donateurs gasten als volgt:
De vluchtelingen worden verwelkomd met een (niet alcoholische) borrel en om 19 uur wordt het diner opgediend, gevolgd door napraten en meestal ook dansen. De vluchtelingen gaan ca. 21 uur naar huis.

Uitnodiging voor leden van De Amstel!

Wij nodigen de leden van De Amstel graag uit om nog dit jaar of volgend jaar een Havendiner mee te maken. Wij reserveren graag bij diners met donateurs 2 tot 4 plekken voor leden. Er zijn geen kosten, donaties zijn natuurlijk altijd welkom (zie de website).
Geïnteresseerd? Een mailtje naar sivennap.suniram.[antispam].@gmail.com is voldoende.

Vragen? Mail, bel of app gerust.

Tot bij een Havendiner!

Groeten, 

  Marinus Pannevis, voorzitter Stichting Havenstraat
  06 29555665
  sivennap.suniram.[antispam].@gmail.com

  www.havendiners.nl

havendiner2


amstel-logo-met-tekst-en-oprichting

ADRESGEGEVENS

Hobbemakade 122
1071 XW Amsterdam