Fiejan Bouhuijs, een Arnhems meisje neemt de secretariaatspen ter hand

Fiejan Bouhuijs, een Arnhems meisje neemt de secretariaatspen ter hand

Geplaatst op 14-01-2022  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Peter de Graaf

Ruim 45 jaar is ze lid van De Amstel, maar roeide ook bij Jason, Argo, DDS en Vada. Een nijver zoekende voorzitter Wim wist haar te overtuigen om Geert op te volgen. Niet voor eeuwig, want binnen twee jaar wil ze afgelost worden door een jonger Amstellid.

Een zeer brede roei ervaring

is zeer terechte typering. Wonend in Arnhem leerde ze roeien bij Jason op de Rijn. Voor de studie in Wageningen was Argo een logische volgende stap: “Wedstrijd gevaren in een eerste-jaars acht en veel geleerd”. Naast zelf varen trok het organisatorische aspect en de coaching. Na haar studie heeft ze veel gewerkt bij verschillende organisaties in de strategische planning.

fiejan

Fiejan toont een greep uit haar sportbieb

In Amsterdam kwam ze in 1976 bij De Amstel, werd daar commissaris wedstrijdroeien (1979 – 1981) en heeft veel plezier beleefd aan het toen zeer intensieve veteranen roeien met o.a. de 100 km ringvaartregatta en trainingskampen. Voor haar werk verhuisde ze naar Delft en roeide daar bij DDS in een viertje maar bleef bij ons buitenlid. Bij DDS leerde ze haar Ot Bouma kennen. Na weer een paar jaar bij De Amstel verhuisde ze naar Wageningen. Unieke vakantie toertochten bij Vada (o.a. de hele Elbe af en over de Poolse meren) voegde een ander roeiaspect toe. Bij Vada heeft ze als voorzitter en in verschillende kaderfuncties haar organisatorische diensten verleend.
Sinds een aantal jaren terug in Amsterdam woont ze nu vlakbij, vaart bij mooi weer de Amstel op en in ieder geval traint ze frequent op de ergometer.

Waar ligt je focus als secretaris?

“Nou, niet in notuleren. Wat voor ieder bestuur geldt is betrokkenheid bij de leden. En liefst als voltallig bestuursteam. Ik wil meer doen dan de post wegwerken. Een speerpunt voor mij is de veiligheid op het water. Op de Rijn varend leert je heel snel om te gaan met allerlei gevaren. Ja, vergis je niet in die veiligheid. De Amstel lijkt een mak stroompje maar roeiers komen ook elders voor wedstrijden en tochten. Verder vind ik technisch goed roeien heel belangrijk (Mieke doet het goed hoor) en goede communicatie in en met alle geledingen en ploegen. Naast de sport zelf moet ook het verenigingsleven inhoud hebben en bijdragen. Na Covid en met nieuwe pachter vertrouw ik dat het weer gezellig kan worden.
Tot slot iets uit mijn eigen vakgebied: ik begreep dat er wat werk ligt te wachten met de statuten. Nou, dat is echt mijn ding. Dat pak ik als eerste op.”

Een zorgpunt

voor De Amstel en ook veel andere verenigingen is het werven en activeren van kader. In moderne gezinnen werken beiden, zijn er aandacht-verslindende kinderen, moet er vaak in de carrière geïnvesteerd worden en dan willen ze zelf wat sporten en ontspannen. Dan resteert er weinig ruimte om er nog vrijwilligerswerk bij te doen. Ik vrees dat dat de drempel is om snel en breed te verjongen. Maar het moet. Met “grijs en geverfd” op het pluche vernieuw je niet, mis je de ontwikkelingen en komt de continuïteit in gevaar.

Optimale mix

“Besef dat louter verjonging om de leeftijd niet winnend is. Jong van geest lijkt dan een vrolijke nuancering, maar ervaring en visie vormen een even stevige inbreng. En daar ga ik mee aan de slag.”

Fiejan, De Amstel mag zich gelukkig prijzen met deze nieuwe secretaris.
Ik wens je alle succes.

Peter de Graaf


amstel-logo-met-tekst-en-oprichting

ADRESGEGEVENS

Hobbemakade 122
1071 XW Amsterdam