Erik Kraak secretaris: veteraan op herhaling

Erik Kraak secretaris: veteraan op herhaling

Geplaatst op 11-11-2023  -  Categorie: Interviews  -  Auteur: Peter de Graaf

De vacature voor secretaris bleek en blijkt moeilijk vervulbaar. Fiejan Bouhuijs heeft twee jaren als tussenpaus de klus geklaard maar nadrukkelijk afgesproken dat ze nu echt stopt. Old boys network heeft zijn werk gedaan en na ampele afweging Erik Kraak bereid gevonden. Ook met een duidelijke einddatum voor ogen. Waarom gaat iemand met zo’n staat van Amstel-dienst op herhalingsoefening?

erik-kraakErik (69) heeft een indrukwekkend bestuurlijk & roei-cv.

Op zijn negentiende lid geworden paste hij perfect in de lichte herenacht. En later uiteraard als veteraan aan de haal. En niet alleen kermiskoersen. Met meer dan zestig tellende overwinningen, nationaal en internationaal, is hij één van Amstels succesvolste roeiers.

Die ervaring kon hij als wedstrijdcommissaris prima gebruiken. En vanaf 2006 6 jaar als voorzitter met o.a. de grote verbouwing van 2011. Daarnaast heeft Erik functies vervuld in het KNRB bestuur en verschillende KNRB commissies.

Nou dan ben je er toch wel klaar mee. Maar nee hoor, coastal werd zijn ding en ook daar coördineerde hij op IJburg naar een heuse eigen Amstelkern van boten, organiseerde wedstrijden samen met W..V. IJburg en regelde container huisvesting samen met De Hoop en W.V.IJburg. Kortom een erelid en dat werd hij dan ook in 2012.

 

Ben je gevraagd of ontworsteld aan de club?

Nee, netjes gevraagd en lang over nagedacht. Ik werk nog voor 50% als marktonderzoeker (Echt leuk werk met heel veel veelzijdig contact). Maar ik voel me fit, heb voldoende energie en (h)erken de noodzaak dat deze functie ingevuld wordt. Kijk, de secretaris weet zich comfortabel gesteund door het LAC.

Ik kan me dus volledig concentreren om beleidsmatige zaken, notuleren en het statuut uitvoeren. Soms heb je wat juridisch advies nodig maar ik verwacht geen onoplosbare situaties.

Wat zie jij als de kerntaak van het bestuur?

Binden en boeien, zorgen dat het geen verzameling losstaande roeiclubjes wordt maar een verbindend geheel. En dat is niet louter iedere clubavond samen eten en een spelletje doen maar vooral met elkaar die sport beoefenen, in welke kwaliteit dan ook. Daarnaast blijft het belangrijk het ledental te vergroten en de balans in leeftijdsverdeling evenwichtiger te maken; vooral met de jeugd- junioren- en jong-Amstel categorie. Tenslotte verwacht ik meer aandacht voor IJburg, de faciliteiten, de huisvesting en de vloot. Als secretaris zit ik natuurlijk op de eerste rij bij die bespreking.

Wat is er zo mooi aan Coastal varen?

Dat moet je ervaren. Zeker op het ruigere water. De boot is apart door de vorm, gewicht en manier van roeien. Zonder de bemanning meegeteld ligt er zo 130 kg aan de start. Dat vaart heel anders weg dan een skifje van pakweg 17 kg. En de stuur is de kritische succesfactor. Op Coastal-wedstrijden varen ze een aantal rakken met keerboeien. De zigzag naaimachine is er niks bij. Stuur je zo’n boei verkeerd aan dan moet je haast van uitstilstand weer op snelheid komen. Dat kost veel tijd en energie. En de start is met 10 boten op één lijn en dan maar zien wie het beste voor de eerste boei uitkomt. Kortom een heel andere wedstrijdtactiek dan op de Bosbaan of de Head. Kom maar eens kijken bij de IJmeer Challenge of meevaren met een rondje Pampus.

En hoe zie jij De Amstel over 10 jaar?

Gewoon op de Hobbemakade. Zo’n centrale plaats in de stadsdelen betekent “dichtbij” voor potentiële leden. De auto-bereikbaarheid vanuit buiten de stad zal verder beperkt worden maar in de stad ligt toch echt je ledenmarkt met groeikans. En daarvoor mogen we best veel meer naar buiten te treden en de buurt erbij betrekken. Waarom hangt die prachtige nieuwe jubileumvlag niet dagelijks in de mast?
En nee, we vertrekken niet massaal naar IJburg. Dat blijft een gepaste dependance net zo als we trainen op de Bosbaan.

Erik, ik wens je veel succes in deze functie die bij een jubileum pittig kan zijn. Ik was secretaris in 1974 en dat was heftig. Maar wel razend leuk. En sterkte met het zoeken naar een opvolger. Ik zou morgen beginnen.

Peter de Graaf.


amstel-logo-met-tekst-en-oprichting

ADRESGEGEVENS

Hobbemakade 122
1071 XW Amsterdam