De GORS zingt nog steeds

De GORS zingt nog steeds

Geplaatst op 09-03-2020  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Commissie Groot Onderhoud en Renovatie Subsidie

Inderdaad de GORS zingt nog steeds. Op diverse momenten is al wat verteld over de GORS; geen zangvogel, maar de Commissie Groot Onderhoud en Renovatie Subsidie.

Vorig jaar hebben jullie al een update kunnen lezen op de website, in het jaarverslag staat een uitgebreide opsomming van René Visser en Frank van Unen gaf een doortimmerde presentatie op de ALV. Toch geven we graag nog een keer een overzicht van wat er mede dankzij de subsidies van het Ministerie van VWS en de Gemeente Amsterdam allemaal gerealiseerd kon worden. Hoewel niet alles direct zichtbaar voor iedereen, is het wel een heel forse stap in het groot onderhoud en de verbetering en verduurzaming van ons gebouw.

Veel is gerealiseerd, veel staat nog op de planning. Uiteraard loopt niet altijd alles zo soepel als we zouden wensen, maar uiteindelijk mag het eindresultaat er zijn.

Vloot

Om te beginnen is er op de investeringen in de vloot voor 2019 en 2020 zoveel subsidie verkregen dat we in de gelegenheid waren om een extra vier aan te schaffen!!

Kosten van vlootonderhoud (=bootsman) en overige roeikosten

Over alle kosten die te maken hebben met het onderhoud en de aankoop van sport (=roei) materiaal en andere met het roeien verbonden exploitatiekosten, waarover BTW in rekening is gebracht geeft Het Ministerie van VWS middels de BOSA regeling 20% subsidie.

whatsapp-image-2019-09-11-at-12-50-26

Vlotten

In het oog springend zijn natuurlijk het vervangen van de drie vlotten. Op 11 september zijn de nieuwe, vlotten geïnstalleerd door Inter Boat Marinas. Misschien zijn ze nog wel iets te wankel, maar daar wordt aan gewerkt. Dankzij de subsidies van Ministerie en Gemeente is 55% op de kosten bespaard.

Elektra en veiligheid

In het kader van brandveiligheid en energiebesparing zijn verschillende doorvoeren voor leidingen brandwerend gemaakt, is elektra is deels vervangen of aangepast en is energiezuinige LED verlichting aangebracht. Komend jaar zal ook de buitenverlichting worden vernieuwd.
Onder het kopje veiligheid valt ook het installeren van de voordeurtoegang middels tags en het vervangen van de alarminstallatie, het aanbrengen van camera’s en vernieuwde rookmelders.

(Warmte) isolatie

Als je goed kijkt kan je ook zien dat in het kader van de warmte isolatie (of liever het buiten houden van de warmte in de zomer) warmtewerende folie op het glas van het lac-kantoor, het kantoor van de pachter, de keuken, de bestuurskamer en de ergo-ruimte is aangebracht.

Schilderwerk

Het kan jullie niet ontgaan zijn dat de betonvloeren van de hal bij de kleedkamers, de kleedkamers zelf, de hal bij de bestuurskamer, de bestuurskamer zelf en administratiekantoor zijn voorzien van een epoxy coating. Dat gaf nogal wat gedoe, maar uiteindelijk is alles goed afgerond.
In dezelfde periode is door Evert Vogel ook het plafond in het entreegebied opgeknapt. Wij hebben nu een mooi gestucte plafond met inbouw led-spot verlichting.

En nu….

Zoals bekend is De Amstel een gemeentelijk monument. Dat betekent dat we ook voor in onze ogen kleine aanpassingen een monumentenvergunning nodig hebben. Na een uitgebreide voorbespreking van Marco Romano met de gemeente is een aanvraag voor een aantal zaken ingediend en is eind februari de vergunning verleend. We zullen nu snel aan de gang gaan met deze zaken die grotendeels voor de zomer uitgevoerd zullen worden. Het gaat om:

  • Het vernieuwen van de dakbedekking van het platte dak rond de koepel. Het dak wordt tevens in het kader van energiebesparing voorzien van isolatiemateriaal en er komt mossedum beplanting op.
  • Het plaatsen van pv-zonnepanelen op de schuine daken van ons gebouw. Met deze maatregel kunnen we flink besparen in elektraverbruik en -kosten.
  • Het plaatsen van nieuwe loodsdeuren.
  • Het vervangen van de kunststof achterpui van de sociëteit door energiezuinigere en geluidwerende kozijnen en beglazing in lijn met de kozijnen aan de noordzijde.
  • Het reinigen en het opnieuw voegen van het metselwerk inclusief de monumentale schoorsteen

Tot slot

Dit betekent dat in het afgelopen en dit jaar een heel groot deel van het MeerJarenOnderhoudsPlan (mjop, te vinden op MijnAmstel) wordt uitgevoerd en het gebouw weer een groot aantal jaren meekan. Uiteraard zullen we zolang de Bosa regeling bestaat proberen daar gebruik van te maken voor vloot, vlootonderhoud en gebouwonderhoud. Van de gemeentesubsidie in het kader van de een derde regeling mag slechts eens in de 5 jaren gebruik worden gemaakt.
Zoals altijd bij dit soort zaken is het een kwestie van veel overleg, uiterst precies de regeltjes volgen, op tijd de juiste documenten indienen en grote vasthoudendheid. Laten dat nu precies de kwaliteiten zijn van Frank van Unen. Marco Romano weet goed de wensen van bureau Monumenten in te schatten en René Visser heeft waanzinnig veel tijd gestoken in aanvragen van offertes, onderhandelingen over prijzen en uitvoeringen en het plannen van alle activiteiten.

We mogen blij zijn met zulke kanjers op de vereniging. Uiteindelijk levert dat op alle investeringen een besparing op van ruim 40%!!!


amstel-logo-met-tekst-en-oprichting

ADRESGEGEVENS

Hobbemakade 122
1071 XW Amsterdam