Coastalroeien op AT5

Coastalroeien op AT5

Geplaatst op 27-05-2022  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Webredactie

AT5 heeft aandacht voor het Coastalroeien vanwege de opening van het gezamenlijke Amsterdam Coastalrowing Centre op IJburg waar De Amstel in participeert. Lees het bericht hieronder en bekijk de video op de site van AT5.

Nieuwe club voor wildwaterroeien op IJburg: "Veel te druk op de Amstel"

Wildwaterroeien in een speciaal voor de zee ontworpen boot: sinds kort kan het ook in Amsterdam. Drie roeiverenigingen in de stad openden samen een nieuwe coastal rowing-club op IJburg. De oprichters hopen hiermee de opkomende sport ook in Amsterdam populair te maken: "Het is fantastisch om de golven onder de boot te voelen."

De club is opgezet door roeiverenigingen De Amstel, De Hoop en watersportvereniging IJburg. "Coastal rowing sinds een paar jaar in Nederland begonnen", vertelt Ewout Barendregt, een van de initiatiefnemers van de nieuwe club. "Op IJburg kan alleen op deze manier geroeid worden, want het water is hier veel wilder dan op de Amstel."

"Dit is waar ik het voor doe. De golven, de ruimte, de natuur", zegt een van de roeiers tijdens een training. Uitwijken naar het IJ komt hem ook om een andere redenen niet slecht uit. Op de Amstel wordt het, mede door het terugkerende toerisme, namelijk steeds drukker. "Met al het bootjesverkeer is het soms best lastig om op de Amstel goed te roeien."

Coastal roeiboten zijn speciaal ontworpen voor gebruik op zee. Ze zijn bijvoorbeeld steviger en breder dan 'normale' roeiboten voor op rustig water. "Bij het coastal roeien speel je echt met alle elementen. Met de golven, met de wind, en op zee zelfs met de stromingen van het water. Daar wordt mijn hoofd echt lekker leeg van", zegt een roeister die al een paar jaar wedstrijden vaart.

Snelle groei
De sport is rond 2017 voor het eerst naar Nederland gekomen. Marjolein en Noor roeien al wedstrijden in binnen- en buitenland: "We kregen het idee ineens, pakten een bootje en begonnen. Maar dat we het zo leuk zouden vinden wisten we niet. Iedereen die het een keer probeert vindt het fantastisch, dus ik verwacht dat dit heel erg gaat groeien."Ook initiatiefnemer Barendregt hoopt de komende jaren flink te groeien: "We begonnen een jaar geleden met vijf à tien aanmeldingen en inmiddels hebben we er al zo'n dertig. Het gaat de goede kant op." Of ze over vijf jaar de grootste watersportclub van de stad zijn? "Dat zou natuurlijk hartstikke mooi zijn."


amstel-logo-met-tekst-en-oprichting

ADRESGEGEVENS

Hobbemakade 122
1071 XW Amsterdam