Botendoop zonder ongelukken

Botendoop zonder ongelukken

Geplaatst op 15-01-2020  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Wessel Agterhof

De Amstel is 2020 traditioneel begonnen met het vieren van het nieuwe jaar tijdens de nieuwjaarsreceptie. In 2019 hebben we als vereniging diverse feestjes gevierd vanwege het lustrum en die sfeer blijkt er nog goed in te zitten, want de Amstelleden kwamen ook voor dit feestje massaal opdagen. En dat is maar goed ook, want er viel nogal wat te vieren…

a56a0007

Voorafgaand aan de botendoop werden, onder toeziend oog van kersvers lid van verdienste Florrie de Pater (vanwege haar verdiensten als bestuurslid instructie) kregen ook Roos, Kiene en Arlette eretekenen opgespeld. Deze drie junioren wisten afgelopen jaar al hun tiende officiële blik te veroveren. Onder luid applaus van de Amstelleden lieten de jonge dames de medaille door voorzitter Wim Koopman op hun roeipakje spelden. Op naar de 20!

a56a0032 
a56a0050
a56a0043

Het decor waar de huldiging zich afspeelt is het perron voor de vlotten. Een gloednieuwe acht en een twee zonder liggen te wachten om gedoopt te worden. De Amstelvlag hangt nog keurig over de namen. Jeugdinstructeur Koos Voogd is uitgenodigd om de twee de dopen en terwijl hij het Amstelwater over de boeg schenkt spreekt hij luid de naam uit: “… en Corgeno hiet u.”. Vernoemd naar de roeibaan waar de Amstelmeisjes vorig jaar zo succesvol waren. Terwijl het water nog van de taft druppelt pakken de voorroeiers, Merlijn en Siep de boot op om ‘m eens even in actie te laten zien aan het publiek.

a56a9954

De nieuwe acht is indrukwekkend. Aluminium vleugelriggers tekenen af tegen het zwarte carbon dat als een dambordje lijkt te zijn ingelamineerd. De drie zojuist geëerde dames staan te trappelen om met hun ploeggenoten en de dames van de club 8 in de boot te springen. Of staan ze te rillen van de kou? Succescoach Anita Meiland laat er dan ook geen gras over groeien en schenkt het Amstelwater uit de zilveren beker met flinke teugen over de taft. “…het water beliep u, Tramontana hiet u”, spreekt ze luid waarop de vlag over de naam wordt weggetrokken en de aanwezigen luid applaudisseren. Tramontana, in lijn der traditie van de naamgeving aan achten, krijgt ook deze nieuwe boot de naam van een heersende wind. Dit keer een uit de alpen.

doop-tramontana

De twee prachtige boten scheren door de Kom. Het publiek smoest nog wat na over de vorige botendoop waarbij het tot een aanvaring tussen de nieuwe boten kwam. Het zal toch niet weer… Het smoezen zet aan tot luider praten wanneer de jongens in de Cornego een opzetje doen terwijl de meiden in de Tramontana net hetzelfde van plan waren. Een enkeling roept iets wat op een waarschuwing lijkt en de jongens reageren door in de ankers te gaan. Dat gaat allemaal gecontroleerd en als de voorroeiers weer veilig aan het vlot liggen grijnst Merlijn ‘We hadden die acht wel in de gaten’.

a56a0158

De boten worden weer in de loodsen gelegd om te wachten aan wie ze worden toegewezen. Tijdens de nieuwjaarsreceptie lijken er meerdere ploegen een optie te nemen. Nu de wedstrijdcommissaris nog overtuigen…


amstel-logo-met-tekst-en-oprichting

ADRESGEGEVENS

Hobbemakade 122
1071 XW Amsterdam