Amstel IJmeer Challenge: geen dag te vroeg

Geplaatst op 01-10-2019  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Erik Kraak

Op zaterdag 28 september was het water voor IJburg het toneel van de tweede Amstel IJmeer Challenge. De IJmeer Challenge, die de Amstel samen organiseert met de Watersportvereniging IJburg en de Zeilschool IJburg, is de laatste Wedstrijd in het KNRB klassement Coastal Roeien en daarmee ook de enige nationale Wedstrijd die De Amstel organiseert.

De Wedstrijd wordt verroeid in Coastal vieren op een parcours van ruim 5 kilometer. Tijdens de race moeten de ploegen 5 boeien ronden. In een ‘gewone’ boot is dat knap lastig, in een coastal boot is het ronden van de boeien juist een van de leukste aspecten en vergt het een scherp tactisch inzicht van de stuur.

De dag voor de wedstrijd werd er angstig naar de weersvoorspellingen gekeken. Met een voorspelde harde wind kon het nog wel eens tricky worden of de wedstrijd door kon gaan en met name of de boten voor de wedstrijd konden worden overgeroeid vanuit Muiden. Gelukkig kwam de wind uit het west/zuidwesten, waardoor er werd gevaren aan hoger wal. Daarnaast viel zaterdag de wind heel erg mee, dus de wedstrijd kon zonder problemen worden verroeid.

Waar in 2018 de wedstrijd bestond uit twee heats en totaal 11 ploegen, waren er dit jaar 5 heats en 27 deelnemende ploegen; twee heats dames, twee heats heren en een heat voor bestuursvieren.

Bij de dames voeren de Amstel dames in de snelste dames heat. In deze heat gingen de hemelsluizen open en trok de wind behoorlijk, maar de Amsteldames bikkelden fantastisch door naar een prachtige 3e plaats na een leuke strijd met de Koninklijke en wisten ze ook voor een Hoop ploeg met Olympia-gangers te eindigen.

De Amstelheren deden het in hun heat iets minder, maar roeiden stug door en wisten daardoor in het laatste rak toch de concurrentie van de Koninklijke te verschalken.

Hoogtepunt van de dag was voor de Amstel het nummer bestuursvier. In de ploeg namen plaats Nienke, met achter zich Wessel, Geert en René. Wim Koopman liet zich met een sadistisch lachje zakken in de stuurstoel van de boot die ook zijn naam draagt. Luid aangemoedigd door Wim kwam de ploeg goed uit de startblokken, maar op het tegenwindse rak werd wat terrein verloren. Nienke probeerde uit alle macht het tempo omhoog te krijgen, maar de heren achter haar hielden meer van een gelijkmatig tempo en lange halen. Door een uitgekiende stuurmanoeuvre wist Wim de ploeg op een prima 2e plek over de finish te sturen.

Tijdens de prijsuitreiking werden niet alleen de dagwinnaars gehuldigd, maar ontvingen ook de winnaars van het klassement over 6 wedstrijden hun medaille uit handen van KNRB commissaris toproeien Chris Ysbrandi en de bijbehorende wisselbokalen uit handen van Harald Kruithof van de Hoop voor de beste dames en van Wim Koopman voor de beste heren.

Al met al een mooie wedstrijd in een mooie nieuwe tak van de roeisport die hard groeit, want alle wedstrijden van het klassement waren dit jaar circa twee keer zo groot als vorig jaar. Volgend jaar komt er dus ongetwijfeld weer een IJmeer Challenge, dan hopelijk met nog wat meer Amstelploegen en toeschouwers. Ook dan hopen we weer van de vrijheid van de Watersportvereniging gebruik te mogen maken. Noteer 26 september 2020 maar vast in de agenda.