Alexander Kuyper overleden

Alexander Kuyper overleden

Geplaatst op 26-10-2021  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Webredactie

Ons bereikte het bericht dat ons lid Alexander Kuyper op zondag 24 oktober in zijn slaap is overleden. Jaap Vlugt is in de pen geklommen om een aantal herinneringen van de markante roeier, stuurman, coach en materiaalman te delen:

Herinneringen aan Alexander

schermafbeelding-2021-10-27-om-09-53-59Ik heb Alexander in 1967 leren kennen. We kwamen allebei via het dispuutsroeien bij Okeanos terecht.

Okeanos stelde op dat moment nog heel weinig voor. We beschikten over een aantal goede schepen, waaronder de twee mooiste overnaadse vieren van Nederland en een overnaedsche twee. Alexander was geheel verzot op klassieke houten boten. Deelnemen aan de Varsity in die overnaedsche twee was een droom die hij helaas nooit heeft gerealiseerd.
We deden voor het eerst mee aan de Head met Alexander als stuurman. In 1969. We waren helemaal blij omdat we een ploeg hadden ingehaald. Die ploeg was laatste, wij waren op een na laatste.

In 1970 vormden we een vier met Alexander op boeg (goede carrierestap voor een stuurman). We roeiden dat seizoen in de overnaadse vier met een aantal eervolle tweede plaatsen als resultaat. In 1971 stapten we over naar de gladde vier, op het Laga-lustrum hebben we toen het allereerste blik van Okeanos gerukt (we waren op dat moment nog ongecoacht, het resultaat was gebaseerd op wilskracht en fanatisme).

In de volgende jaren hielden Alexander en ik ons bezig met het materiaal, waarbij er regelmatig nachtwerk aan te pas kwam om boten op tijd wedstrijdklaar te hebben. Daarbij kwam het regelmatig voor dat Alexander op een stretcher achter in de loods moest overnachten.

Bestuursvergaderingen waren meestal bij Alexander thuis, waar onder het genot van vele potten thee de strategie en de tactiek werden bepaald. Daarnaast hielden Alexander en ik ons ook bezig met coachen. We hebben dat allebei redelijk succesvol gedaan en winnende ploegen gecoacht. In 1975 werden Alexander en ik allebei tot erelid van Okeanos benoemd.

Jammer genoeg hield Alexander ook van een stevige borrel, bij een sinterklaasfeest op Okeanos is hij zo een keer als zwarte Piet begonnen en als blauwe Piet gestopt.

Al met al was Alexander een heel bijzonder mens waarvoor ik altijd een grote vriendschap heb gevoeld.

Door Jaap Vlugt

 

Lees hier de IM van roeivereniging Okeanos, waar Kuyper erelid was.

schermafbeelding-2021-10-26-om-20-26-43

Bij de uitvaartplechtigheid op zaterdag is beperkte capaciteit beschikbaar. Wil je graag zaterdag langskomen, stuur dan aub een mailtje aan mairomemrepyukrednaxela.[antispam].@gmail.com. Ook als je vragen hebt of iets (persoonlijks) kwijt wilt naar aanleiding van het overlijden van Alexander mag je naar dit mailadres mailen.


amstel-logo-met-tekst-en-oprichting

ADRESGEGEVENS

Hobbemakade 122
1071 XW Amsterdam