De Amstel wordt een stemlocatie

De Amstel wordt een stemlocatie

Geplaatst op 18-02-2021  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: René Visser

unnamedZoals bekend zijn er dit jaar op woensdag 17 maart Tweede Kamerverkiezingen in Nederland. In deze tijd van coronamaatregelen is dat geen sinecure. De stemlocaties dienen aan een flink aantal voorwaarden te voldoen om gebruikt te mogen worden als ‘coronabestendige’ stemlocatie. Zo dient bijvoorbeeld de locatie voldoende ruimte te hebben voor onderlinge afstand, de ruimte moet goed te ventileren zijn, er moet een mogelijkheid van éénrichtingsverkeer zijn, er moet toegang zijn voor mensen in een rolstoel, etcetera. Ook is een eis dat op de verkiezingsdag de toiletten meerdere keren schoongemaakt moeten worden. Door alle extra eisen bij deze verkiezingen is in de gemeente Amsterdam een flink aantal reguliere stemlocaties afgevallen. De Kiesraad is daarom naarstig op zoek gegaan naar nieuwe locaties en kwamen op haar zoektocht onder meer ons mooie clubgebouw tegen.

Het contact met de Kiesraad en het bestuur was snel gelegd. Wij hebben een paar keer de mensen van de Kiesraad rondgeleid en men was zeer te spreken over onze locatie. Deze voldoet aan alle wensen en eisen. Na een aantal formaliteiten is het nu officieel: ons clubgebouw wordt een stemlocatie! Uniek in de Amstel-historie; dit is niet eerder gebeurd en als het ons bevalt, gaat dit in de toekomst misschien vaker gebeuren.

Mag er dan wel op die dag geroeid worden?
Even los van hoe de coronamaatregelen op die dag zijn, is roeien in principe gewoon mogelijk. Er wordt gebruik gemaakt van de hoofdingang, de sociëteit is de stemlokaal en via de uitgang bij de keuken gaan de stemmers weer naar buiten. De botenloodsen, kluisjes in de gang en toiletten zijn voor de leden die dag gewoon toegankelijk. Wij kijken of het handig is om het zijhek bij de tankstation die dag open te doen, zodat de roeiers niet via de hoofdingang naar binnen hoeven te gaan.

Op het moment van het schrijven van dit artikel gaan we ervan uit dat — als gevolg van de strenge coronamaatregelen — de ergometerruimte, het krachthonk, de kleedkamers en de douches nog steeds niet gebruikt mogen worden. Ook kantines zullen dan waarschijnlijk niet open zijn, dus we hebben dan geen verenigingsavond aan de bar.

We hopen dat veel in Amsterdam wonende Amstel-leden hun stem uitbrengen in ons clubgebouw, eventueel gecombineerd met een roeitraining daarvoor.

Namens het bestuur,

René Visser
Commissaris gebouw


amstel-logo-met-tekst-en-oprichting

ADRESGEGEVENS

Hobbemakade 122
1071 XW Amsterdam

ARI

Amstel Roei Informatie
020 6718946