De Solitair II, meer dan versiersing

SolitairIn de koepel van de Amstelzaal zien we nu de Solitair II hangen. De toekomst van deze winnende skiff op de Olympische spelen van 1968 was lang niet zeker. Maar met steun van Femke Dekker, André Bolhuis en Henk-Jan Zwolle slaagden Dick van Nes en Pim Fenger er in de boot te laten exposeren in de Olympic Experience, sportmuseum in het Olympisch Stadion. Eervol naast de spikes van Fanny Blankers-Koen, het judopak van Anton Geesink en de fiets van Joop Zoetemelk. Collega sporthelden. Oud bootsman Olaf de Ronde nam, met medewerkers, de restauratie voor zijn rekening.

Na de dramatische sluiting van het museum in het Olympisch Stadion toonde het Scheepvaartmuseum interesse in het kader een een langdurige tentoonstelling over wedstrijdboten. Na wisseling van de wacht wilde men wel de boot netjes opslaan, maar zonder garanties voor exposeren. En dat was niet onze bedoeling.

Vorig jaar bleek de Olympic Foundation for Culture and Heritage, het culturele hart van het IOC, met zijn Olympisch Museum in Lausanne, grote belangstelling te hebben: "We would be very interested in Jan Wienese's boat, oars and outfit that have a well documented history". Maar ook hier bleek men later meer gevoelig voor het bezit dan voor het exposeren. En had men zich pas later gerealiseerd wat voor beslag 8 meter skiff op de ruimte legt. Ze gaven wel suggesties zoals het River and Rowing Museum in Henley on Thames en het Sportimonium in Hofstade-Zemst. Maar daar is geen geschiedenis aan te verbinden. Wel aan de Xochimilco roeibaan in Mexico, waar nu een desolate roeivereniging aan ligt. En die hangplek gunnen we boot noch Jan.

Ter ere van het jubileum van de gouden medaille die Jan in 1968 behaalde hangt de Solitair II inmiddels als trots museumstuk in de koepel van onze sociëteit. De skiff is in 2014 gerestaureerd. Pim Fenger schreef er destijds een verslag over in het Amstelkanaal (pdf, 1,5 mb).