De Amstel Brouwerijtoer

Brouwerijtocht1

Op zondag 14 mei organiseerde de nieuwe toercommissie haar eerste toer met een nieuw thema Brouwerijen in Amsterdam.

Dertig deelnemers verdeeld over 8 boten stonden rond 15:00 uur klaar om te vertrekken om een 15,4 km lange tocht langs twee brouwerijen te maken. De regen die op buienradar werd aangekondigd en stipt om 15:15 over de vloot trok zorgde er voor dat wij later vertrokken. Maar de zon kwam achter de wolken vandaan en het weer werd warm en aangenaam.

De vlagerige wind was voor de acht ervaren bemanningen geen belemmering om richting Brouwerij ‘ t IJ te roeien, voor het Amstel Hotel langs en voorbij aan het Tropenmuseum. Onder de molen van de Brouwerij aan de kleine steiger werden de eerste biertjes (met chips voor het hoognodige zout!) uitgedeeld, alcoholvrij uiteraard! Want er moet nog geroeid worden.

Omdat de steiger door de pleziervaart als tankstation wordt gebruikt en moesten de versnaperingen soms met behulp van een pikhaak en wat ge-hengel tussen afgemeerde boten door gegeven worden. Daarna richting binnenstad. Alleen de eerste boot ‘Pelikaan’ had nog even last van een Rijnaak die onder een brug manoeuvreerde, de rest van de vloot kon gewoon doorroeien.
De route door de Keizersgracht was een goede keus, met minder rondvaartboten, bakboord de Leidsegracht in en door naar de Stadhouderskade. Hierna door het Jacob van Lennepkanaal naar de Kostverlorenvaart/Schinkel. De wind trok fors aan.Brouwerijtocht2

Achter het Vondelpark tussen twee bruggen werd een korte tijdrace gehouden. Over 450m ging het even ‘op de benen’. Achter het Olympisch stadion op een steiger bij de Schinkeltuinen wachtte de volgende verrassing. Achter en van brouwerij Butcher’s Tears werd het soepele Elvamox Pale Ale aan de dorstige roeiers geschonken en gesterkt ging het terug naar de club.

Het weer speelde mee om ons een verlate maar gezellige borrel op het terras te bezorgen met prijzenpakketten van, jawel een bierselectie (met dank aan Bier & CO) . Door de regen iets te laat aangekomen, maar de dames van “Joris” hebben de bar nog een uurtje langer opengehouden, veel dank hiervoor!

Op naar de volgende tocht: De “NAT” (Nationale avondtocht) op zaterdag 9 september a.s.
Wij hebben er zin in! Inschrijven kan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Brouwerijtocht3

Groet, de toercommissie: Annette, Arnd en Bram

Goede roeimanieren

Bij het roeien gaat het er om twee elementen in topconditie te krijgen en te houden: je lichaam en het materiaal. Over jouw lichaam hebben we niks te zeggen, dat moet je zelf doen. Vaak roeien en wellicht daarnaast nog extra indoor- of outdoor training. Wanneer je er een regelmaat in krijgt dan wordt het top en ga je presteren. Zit je in een ploegje dan stimuleer je elkaar tot nog betere prestaties.

Dan het materiaal, het andere heel belangrijke aspect in het roeien. In een goede boot roei je fijner en zul je beter presteren. Heb je een boot die van jou is, is dat je eigen ding, daar heeft De Amstel niks over te zeggen. Maar we zijn nu eenmaal lid van een vereniging, we hebben samen de boten en zijn er samen verantwoordelijk voor. Het goed omgaan met en het goed verzorgen van de boot waarin je roeit, komt niet alleen jou ten goede, maar is ook noodzakelijk om de volgende roeier/roeister er prettig in te laten roeien.

Het gaat dan over normen en waarden, maar dat vinden we zo zwaar klinken, we noemen het liever Goede roeimanieren. In deze en volgende nieuwsbrieven zullen wij regels (in willekeurige volgorde) stellen voor goede roeimanieren waarvan wij hopen en verwachten dat ze het plezier in het roeien bij De Amstel zullen verhogen.

Goede roeimanier 1: Schade melden
Het kan iedereen wel eens overkomen, even een moment van onoplettendheid en je veroorzaakt zomaar schade aan het materiaal. Vervelend, maar het gebeurt. Neem je voor om de volgende keer wat beter op te letten en je aandacht tot en met de laatste haal bij het roeien te houden. Wat je ook moet doen: meldt de schade in het schadeboek! Dan gaan we aan de slag om de schade zo snel mogelijk te herstellen.

Goede roeimanier 2: Ga niet met onderdelen van een andere boot aan de haal
Vervelend, wil je roeien, blijkt bijvoorbeeld het bankje kapot. Je komt dan wellicht snel in de verleiding het probleem te verleggen door een bankje uit een andere boot te “lenen”. Dat is niet de goede manier, je hoort en beter is het om de schade te melden en dan maar een andere boot af te schrijven, het is niet anders.

Goede roeimanier 3: Uit de vaart is Uit de vaart
Dat wij boten uit de vaart halen, is natuurlijk niet voor niets. Er is schade en die is zodanig dat roeien in dat materiaal niet verantwoord meer is. De schade wordt verholpen en ga er vanuit dat we die zo snel als mogelijk willen herstellen. Dat vergt tijd, soms meer dan gehoopt en gedacht, er is een nog ernstiger schade, we moeten wachten op onderdelen etc. Je mag ons best achter de broek zitten om het probleem op te lossen maar blijf wel van de boot af.

Goede roeimanier 4: Laat geen “Bloed aan de paal”
Bloed aan de paal, dat is best wel stoer, althans onder (ex)wedstrijdroeiers, dat je ondanks blaren en (hele) zere handen gewoon door roeit. Dat is te prijzen, je zult met zo’n inzet eerder een blik trekken. Maar ruim het dan wel weer op!!!! Maak je riem na het roeien schoon, dat is hygiënischer, beter voor het materiaal en wel zo prettig voor diegene die na jou die riem in z’n/haar handen moet nemen.

Goede roeimanier 5: Vlot schoonmaken
Ik heb het niet zo op ganzen, wanneer jij wel wat hebt met die beesten, ook goed. Maar ik betrap ze voornamelijk op de nare gewoonte om ons vlot te bevuilen. Poep wordt in zulke hoeveelheden beter aangeduid als stront. Heel smerig. Je hebt de neiging om er met een grote boog omheen te lopen. Beter is het om het op te ruimen. Niet het meest edele werk maar wel dankbaar, want met een schoon vlot is het prettig in- en uitstappen. Voor jou en voor je collegaroeiers. Dus zie je stront op het vlot, pak de bezem en ruim het op.

Goede roeimanier 6: Schrijf je boot af
Iedere Amstelroeier weet dat we een reserveringssysteem voor boten hebben. Toch wordt wel eens verzaakt een boot af te schrijven om er vervolgens “gewoon” mee weg te roeien. Jij hebt je gered, maar een ander staat in zijn/haar hemd. Ook heel vervelend is het om een boot te hebben afgeschreven om vervolgens te constateren dat ie er niet is. Daarom: schrijf altijd je boot af. Vergeet ook niet de boot te bevestigen op de vereniging indien je de boot thuis al gereserveerd hebt. Een kleine moeite.

Goede roeimanier 7: Boot schoonmaken
De Amstel heeft een grote en prachtige vloot, waar menig andere vereniging jaloers op is. Dat willen we zo houden. Voor het grotere onderhoud en voor reparaties hebben we een bootsman. Maar als roeier kan en moet je ook een bijdrage leveren. Dat doe je door bij binnenkomst de boot schoon te maken. Pak een dweil, gebruik eventueel de tuinslang en maak de huid schoon en droog voordat de boot weer in de stelling gaat. En kijk ook eens naar het interieur van de boot, daar kan soms ook wel een lap over heen.

Veel roeiplezier gewenst!

Hans Vendrig, Commissaris vloot
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.