De Hollandbeker

Komend weekeinde staat de enige internationale wedstrijd in Nederland op het programma, namelijk de Hollandbeker. Met in het koningsnummer aan de start, een prachtig veld internationale skiffeurs. Uiteraard zal de Amstel niet ontbreken. Zowel in de skiff als in diverse combinaties zullen de Amstel roeiers zich meten met de nationale/internationale top. Het belooft weer een mooi roeiweekend te worden op de Bosbaan. Aan het affiche kan het niet liggen.

KHB Zaterdag 24 juni

Uitslagen

008: BW 2-

b: Tommie de Rooij
s: Eve Stewart RIC

 

015: JW 4-

b: Susan Temming
2: Willemijn van Olderen
3: Iris Klok AMS
s: Jessy Vermeer RIC

 

015: JW 4-

b: Nan Prins AMS
2: Fenna Kolff NAA
3: Margaux Seton VIK
s: Kiene Remijn AMS

 

017: BW 4-

b: Tommie de Rooij AMS
2: Eve Stewart RIC
3: Sophie van Ameijde NER
s: Barbara Brink NER

 

 022: BLM 1x

Ruben Houkes

 

037: JW 4x

b: Femke Paulis SAL
2: Naomi Visser WIL
3: Anne Martine Klok
s: Josette Derksen

 

037: JW 4x

b: Nan Prins AMS
2: Fenna Kolff NAA
3: Margaux Seton VIK
s: Kiene Remijn AMS

 

Zondag 24 juni

 

 101: JW 2x

b: Fenna Kolff NAA
s: Nan Prins AMS

 

 101: JW 2x

b: Kiene Remijn AMS
s: Jet Zandbergen

 

112: JW 4-

b: Susan Temming TRO
2: Willemijn van Olderen TRO
3: Iris Klok AMS
s: Jessy Vermeer RIC

 

120: M 1x

 Christiaan Tuijl

 

124: JW 4x

b: Femke Paulis SAL
2: Naomi Visser WIL
3: Anne Martine Klok
s: Josette Derksen

 

125: JM 4x

b: Max Roell WIL
2: Rense Doornink
3: Abel Westland
s: Floris Klein Obbink WIL

 

 

RUIM

Geweldig, die twee Amstelroeisters die in een acht op de NK-Groot kampioen werden in hun veld. Gefeliciteerd meiden, en wat ik hier zeker niet ongezegd wil laten: felicitaties en bewondering ook voor de coach die dit tot stand heeft gebracht. Wordt in alle euforie nog wel eens vergeten erbij te zeggen, daarom doe ik het hier maar even. Wie de schoen past trekke hem aan.
Ik trok het nog even na, en kreeg terug dat hun boot een gele boot was van een bekend Duits merk en dat hij was afgestemd op het gewicht van de roeisters. Waarom ik dat natrok? Omdat dat belangrijk is.
Vorig najaar mocht ik met een ander betrokken Amstellid een paar maanden bezig zijn om wat boten van de Amstel te bemeten en af te stellen volgens de regels van de kunst die we van heinde en verre bij elkaar hadden gesprokkeld. Leuk en zinnig werk, en naar wij mochten ervaren, met resultaat. Het is altijd prettig om bij terugkomst een ploeg roei(st)ers te zien glunderen "omdat hij zo lekker liep". Daar doe je het voor nietwaar?
Wat mij toen opviel is dat nogal wat damesploegen trainen maar ook wedstrijden varen in boten die eigenlijk te ruim voor ze zijn. En dan bedoel ik niet dat ze wat slobberig zitten maar dat de boot zelf wel wat lang, breed en diep is voor hun gewicht. Zo roeide een dames-acht-ploeg van de Amstel de HEAD dit jaar in de "Joost Hollander", een Filippi 8+ type F23 die door de fabrikant is ontworpen voor roeiers van 85-110 kg. Staat tenminste op de site van de fabrikant. Dat halen die dames niet. Het fijne kom je niet helemaal te weten maar een goede schatting is dat er veel damesploegen zijn waarvan het gemiddeld gewicht per roeister de 65 kg niet ver te boven zal gaan. Een snel berekeningetje leert dan dat zo'n damesboot al gauw 2-2,5 cm hoger op het water ligt dan de ontwerpcondities aangeven. Dat is 2-2,5 cm minder diepgang, 2-2,5 cm meer windvangend vrijboord, een hoger massa-zwaartepunt en een onderwaterschip dat anders is dan bedoeld. En als klap op de vuurpijl: zo'n boot moet je anders afstellen voor de roeisters want de dollen zitten voor hen te hoog boven het water. Kan allemaal aan gerekend worden, kan allemaal worden uitgevoerd maar het blijft een beetje behelpen.
Gelukkig roeiden onze NK-Groot kampioenen in een afgestemde boot.

Of werden ze daardoor kampioen?

Dirk